Film i serije

Izgubljeni Diznijev crtać pronađen u Norveškoj

Izgubljeni Diznijev crtać pronađen u Norveškoj
Izgubljeni Diznijev crtać pronađen u Norveškoj

OSLO- Kopija Diznijevog crtaća iz 1927. godine za koju se vjerovalo da je izgubljena, pronađena je na sjeveru Norveške, saopštila je nacionalna biblioteka te zemlje.

Film, gotovo kompletna verzija "Praznih čarapa" je Diznijev prvi božićni film  i otkriven je u inventaru biblioteke u mjestu Mo i Rana u blizini arktičkog kruga.

"U početku nismo znali da je riječ o izgubljenom kinematografskom blagu. Film je bio u dvije rolne koje nisu bile jasno označene", naveo je arhivar u biblioteki Kvale Sorenšen.

Originalna verzija "Praznih čarapa" traje 5.30 minuta ali u materijalu pronađenom u Norveškoj fali između 30 i 60 sekundi centralnog  dijela filma. Autentičnog crtaća potvrdio je Diznijev ilustrator Dejvid Gerstajn.

Biblioteka je digitalizovala crtani u kome je glavni junak zec Osvald, preteča Mikija Mausa, i poslala ga Dizniju.

Prije norveške, jedina poznata kompija "Praznih čarapa" bila je sekvenca od 25 sekundi koja se čuva u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku.

Norveški film najpre je pripadao privatnom licu a potom je završio u kolekciji Norveškog filmskog instituta koji ga je predao Narodnoj biblioteci Norveške.

Većina dijela i dokumenata bibliteke čuva se u dobro obezbjeđenom bunkeru u Mo i Rani.

Biblioteka je, piše AFP, pokrenula veliki projekat digitalizacije svog arhiva kako bi njihova kolekcija bila dostupnija javnosti, što je pomoglo u pronalašenju više izgubljenih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije