Film i serije

Jasmila Žbanić sretna zbog prijema "Otoka ljubavi" među sarajevskom publikom

Jasmila Žbanić sretna zbog prijema "Otoka ljubavi" među sarajevskom publikom
Jasmila Žbanić sretna zbog prijema "Otoka ljubavi" među sarajevskom publikom

SARAJEVO- Veoma sam sretna prijemom mog filma među sarajevskom publikom, jer je ona veoma zahtjevna. Prije premijere smo strepili zbog prijema filma koji ima takvu tematiku, ali kada je publika aplaudirala na prizor kada se dvojica muškaraca i dvije žene ljube, znali smo da smo napravili nešto posebno - izjavila je na programu 20. SFF-a "Kafa sa..." sa rediteljica Jasmila Žbanić, čiji je film "Otok ljubavi" sinoć emitovan u KSC Skenderija.

Žbanić je kazala da je njen novi film mješavina drame i komedije, i na neki način i mjuzikla, koji je zajednički stvorila sa scenaristom Aleksandrom Hemonom, poznatim bh. književnikom s adresom u Čikagu.

Govoreći o saradnji s Jasmilom Žbanić i o svom prvom scenarističkom radu, Hemon je izjavio kako je njihov cilj bio da naprave "dramu sa sretnim završetkom" i da je to, na neki način, pretvorilo film u komediju.

Film "Otok ljubavi" tretira temu homoseksualne ljubavi i plod je višemjesčne saradnje Žbanić i Hemona, koji su komunicirali putem Skypea razmjenjujući ideje za scenarij filma.

Hemon je takođe naglasio da ne treba praviti distinkciju između heteroseksualne i homoseksualne ljubavi, jer kako je rekao, "ljubav je ljubav, ne postoje takve stvari kao što su homo i heteroseksusalna ljubav, to su vještačke razlike".

- Poruka našeg filma je upravo takva, da je ljubav kontinuum, da su u tom kontinuumu sve kombinacije moguće i niko nema prava da sudi da li je neka vrsta ljubavi veća od druge - kazao je Hemon.

O svom radu u filmu Jasmile Žbanić, glumac Ermin Bravo je izjavio da ga je tromjesečni rad na filmu učinio sretnim i zadovoljnim, i da njegov cilj nije prosto tumačenje dodijeljenje uloge nego i izražavanje sebe kroz interpretaciju lika koji glumi.

Na današnjem programu "Kafa sa.." gosti su takođe bili i ostali članovi glumačke ekipe koja je stvarala film "Otok ljubavi", Ada Koncesku, Ariana Labed, Leon Lučev,  Branka Petrić i Bojana Gregorić, koji su govorili o svojim tumačenjima zajedničkog filmskog projekta Jasmile Žbanić i Aleksandra Hemona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije