Film i serije

Koneri trebalo da bude Gandalf

Koneri trebalo da bude Gandalf
Koneri trebalo da bude Gandalf

Iako je stekao nevjerovatnu slavu i zacementirao svoj glumački status, Šon Koneri se vjerovatno pokajao što nije prihvatio ulogu Gandalfa u trilogiji "Gospodar prstenova", koji je proglašen za najpopularnijeg filmskog čarobnjaka svih vremena.

Naime, uloga čuvenog Gandalfa najprije je ponuđena Koneriju, ali pošto nije pročitao knjige Dž.R.R. Tolkina, kako je sam rekao, nije razumio scenario.

Oskarovcu je ponuđen honorar koji je iznosio čak 15 odsto zarade filma, što znači da bi zaradio 400 miliona dolara. Ova ponuda je za Ginisa, jer je to najveća cifra koja je ikad ponuđena nekom glumcu za jednu ulogu.

To su samo neke od činjenica koje niste znali o najpopularnijoj fantazi trilogiji "Gospodar prstenova".

Važnu ulogu je odbio još jedan glumac... Nikolas Kejdž je odbio ulogu Aragorna zbog, kako je tada naveo, porodičnih obaveza.

Iako je bio i više nego uvjerljiv, malo je teško povjerovati da je Vigo Mortensen, koji je glumio Aragorna, sve scene mačevanja izveo sam i da je koristio pravi čelični mač tokom snimanja, dok su ostali koristili aluminijumske.

Jedna od činjenica je i tajna Šona Bina, koji je utjelovio hrabrog Boromira. On se toliko boji leta da je prilikom snimanja radije išao skijaškom žičarom i pješke obučen u Boromirov kostim.

Iako bi se mnogi mogli zakleti da ovo nije tačno, činjenica je da legendarni Ijan Mekelen, koji je maestralno utjelovio Gandalfa, i Ilajdža Vud, koji je odglumio nezaboravnog Froda, nikad nisu zajedno snimali nijednu scenu.

Za one koji su oduvijek željeli da saznaju kako nastaju zvukovi koje u filmu proizvode nazguli - i to je otkriveno... Zvukovi su nastali kada su ton majstori trljali plastične čaše jednu o drugu!

Poznato je da je trilogija dugo snimana i sa vrtoglavim finansijskim sredstvima, ali nije baš bilo poznato da je bilo potrebno čak četiri mjeseca da snime bitku za Helmovu klisuru.

Za potrebe trilogije sašiveno je oko 18.000 kostima, a za svakog glavnog lika između 30 i 40.

Zanimljivo je i to da su šezdesetih godina prošlog vijeka adaptaciju "Gospodara prstenova" htjeli snimiti "The Beatles" sa Stenlijem Kjubrikom kao rediteljem, ali je Tolkin stopirao taj projekat.

Zanimljivosti

- Tolkin je istipkao svih 1.200 stranica trilogije sa samo dva prsta.

- Tolkin je vjerovao da je hobit Semvajs glavni heroj.

- Dansko izdanje "Gospodara prstenova" ilustrovala je danska kraljica, pod pseudonimom Ingahild Gratmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije