Film i serije

Kroz jogu do beskonačnosti

Kroz jogu do beskonačnosti
Kroz jogu do beskonačnosti

SARAJEVO - Umjetnici iz cijelog svijeta, Indija kao počasni gost, obilježavanje značajnih jubileja i žanrovski različiti filmovi samo su dio onoga što očekuje posjetioce festivala "Sarajevska zima", koji će pod motom "Infinity/Beskonačnost" biti održan od 7. februara do 21. marta.

Festival će i ovaj put biti središte umjetnika iz cijelog svijeta koji će o motu "Beskonačnost" progovoriti kroz svoja djela i vlastite vizure.

Ibrahim Spahić, direktor festivala "Sarajevska zima", najavio je učešće umjetnika iz BiH i 41 zemlje, te da će u Sarajevu biti promovisani i svi kandidati za 17. bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana, koje će biti održano u Milanu ove godine.

"Festival će biti otvoren u staroj jezgri grada Sarajeva u Austrijskoj kući i na olimpijskim planinama u znaku 'Metamorfoze' Franza Kafke. Prostor stare jezgre grada tim povodom će biti oblikovan u duhu teme festivala. To je najinspirativnije jezgro grada ne samo za građane, već i za moderni svijet, koji pokušava otkriti korijen takvog načina života", istakao je Spahić.

U toku festivala posebno će biti obilježeno 450 godina od dolaska Jevreja u BiH, kao i jubileji - sto godina od rođenja Artura Milera, Bili Holidej i Franka Sinatre.

"Prošlo je 100 godina od objavljivanja priče 'Metamorfoza' Franca Kafke, što se direktno veže za beskonačnost, pa će na takav način i biti obilježeno. U toku trajanja 'Sarajevske zime' biće obilježeno i 100 godina od rođenja Artura Milera. A dva imena, Bili Holidej i Frank Sinatra, od čijeg se rođenja navršava 100 godina, takođe zaslužuju da budu obilježena na poseban način", dodao je Spahić.

Indija će u ovom festivalskom izdanju biti počasni gost, te će festival biti održan u znaku joge, kao novog viđenja Indije. U toj je zemlji osnovano i Ministarstvo za jogu, te će ta tradicija biti predstavljena kao potpuno drugačiji civilizacijski pristup.

"Cijeli grad će biti vezan za indijsku civilizaciju, kulturu, filozofiju i stvaralaštvo te će nam omogućiti ulazak u jedan svijet drugačiji od svega što smo do sada imali priliku da vidimo", istakao je Spahić.

Teatarski program ove će godine biti posebno zanimljiv s obzirom na to da će oni koji budu dio zimske priče imati priliku da pogledaju predstave "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova, "Evrimen Đilas" i "Enciklopedija izgubljenog vremena" iz Crne Gore, "Mađarska Elektra" iz Mađarske, "Veliki Gatsby" iz Slovenije, te dvije predstave koje se obraćaju osobama s posebnim potrebama.

U okviru festivalskog programa publika će ponovo imati priliku da uživa u igranim, dokumentarnim i ekološkim filmskim ostvarenjima iz Indije, kao i predstavljanju japanske kinematografije iz 2012. godine, te njemačkog kratkog i animiranog filma.

Početak sa klizačima

Prvog dana Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", odnosno 7. februara u dvorani "Zetra" program će početi u ranim jutarnjim časovima performansom koji će izvesti klizači Sarajeva sa Samrom Selimbegović. Nešto kasnije biće realizovano nekoliko izložbi, ali i dodijeljene "Srebrne pahuljice" jubilarne "Sarajevske zime".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije