Film i serije

Kustendorf: Zlatno jaje filmu Postavka

Kustendorf: Zlatno jaje filmu Postavka
Kustendorf: Zlatno jaje filmu Postavka

MOKRA GORA - U Drvengradu na Mokroj Gori večeras je, dodjelom nagrada, svečano zatvoren Međunarodni filmsko-muzički festival "Kustendorf".

Odlukom žirija nagradu "Zlatno jaje" dobio je Andrej Kolencikov iz Slovačke za film "Postavka", "Srebrno jaje" pripalo je Juliju Kolbergeru iz Poljske za "Uskršnje mrvice", a "Bronzano jaje" dodjeljeno je Luki Popadiću iz Srbije za film "Momci i udice".

Nagradu za najbolju kameru "Vinko Filač" dobio je Bartoš Svinjarski iz "Arena filma".

Festival "Kustendorf", čiji je osnivač i direktor reditelj Emir Kusturica, svečano je zatvorio ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

Tasovac je rekao da se u gradovima po Srbiji bioskopi zatvaraju, pa će se doći u situaciju da se "predstave i okupljanja naroda dešavaju u šumi kod zavetnog drveta, kao u tursko doba dok nije bilo crkava".

"Ne mogu da pretpostavim kako je na vas uticalo gledanje ovoliko filmova u ovolikoj koncentraciji i na jednom ovakvom mestu", rekao je Tasovac, zatvarajući festival.

Kusturica je rekao da je neko drugi bio na mjestu Tasovca ovog festivala na Mećavniku ne bi ni bilo, objasnivši da je u jednom trenutku održavanje ove kulturne manifestacije bilo dovodeno u pitanje.

On je izrazio nadu da će ova manifestacija, stvorena prije sedam godina, nastaviti da se održava nezavisno od političkih partija.

Predsjednik žirija, francuska glumica argentinskog porijekla Berenis Bežo obratila se gostima i učesnicima Festivala u šaljivom tonu, pohvalivši prvo organizatore, zatim konobare, kuvare i sve one koji stoje iza kulisa ovakve manifestacije.

"Ne mogu da se načudim da Kusturica ovako izgleda poslije toliko noći nespavanja, popijenog pića, pjesme i igre i da sve još drži pod kontrolom", rekla je Bežo.

U Dvorani "Prokleta avlija" večeras, posljednjeg dana Festivala, prikazan je film ruskog režisera Jurija Bikova "Major", nakon koga je ovaj filmski stvaralac održao radionicu sa mladim filmskim umjetnicima.

LJubitelji filmske umjetnosti imali su danas priliku da u okviru programa "Novi autori" pogledaju film "Kosma" Sanje Blagojević, a u "Američkom novom talasu" filmsku storiju Sidni Polak "I konje ubijaju, zar ne?". /kraj/rt/foto
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije