Film i serije

Kustendorf zbog Tasovca dobio crveni tepih

Kustendorf zbog Tasovca dobio crveni tepih
Kustendorf zbog Tasovca dobio crveni tepih

MOKRA GORA - Nakon svečanog otvaranja Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" i prve projekcije filma, održanog u srijedu naveče, na Mokroj gori je i danas bilo veoma sadržajno i zanimljivo.

Film proslavljenog ruskog reditelja Andreja Končalovskog "Romansa o zaljubljenima" prikazan je juče u prijepodnevnim časovima, a njegovo ostvarenje "Bele noći poštara Alekseja Trjapicina" prvi je film prikazan na "Kustendorfu".

Ruski sineasta je nakon filma održao i radionicu, a iako prvo nije želio da drži predavanje ili da objašnjava svoj film, Končalovski je prisutnima ipak ponudio svoju viziju kinematografije.

"Svi smo u istoj situaciji. Ja sam samo ovu priču o poštaru iz zabačenog sela video pre vas... Ovo nije film, ovo je kinematografija. Kinematografija je poput književnosti - valja nam raditi na svakom kadru. Svaki kadar mora da ima značenje. Inače, imamo dijareju slika. Svaki kadar mora da bude vrijedan", istakao je on.

Objašnjavajući kako i zašto se odlučio da snima film o običnim ljudima koji žive u zabačenom selu, Končalovski je ponudio primjer čuvenog ruskog pisca komada.

"Ne postoje dosadni ljudi. Znate, Čehov je dosta pisao o dosadnim ljudima, ali njegovi komadi su veoma interesantni za gledanje... Ovaj film želio sam da napravim ni iz čega. Samo iz šapata... Želio sam da publika napregne uši. Volim tišinu", istakao je proslavljeni režiser.

Zvanično otvaranje "Kustendorfa" bilo je jednako uzbudljivo: festival su otvorili domaćin Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac. Končalovskom u čast, otvorena je izložba plakata za njegove filmove.

"Ako je film veći od života, ovaj festival veći je od filma. Za talente ogroman podstrek, a za velikane filma to je mogućnost za sentimentalno putovanje u budućnost kinematografije", naveo je Tasovac.

Svečanost na otvorenoj pozornici Drvengrada protekla je u atmosferi kojoj su pečat dali Kusturica, Tasovac, vuk, crveni tepih, raskošan vatromet, svojevrstan voz koji ulazi na stanicu, odnosno do bine, i potom Andrej Končalovski.

"Ovo je prvi festival na Mokroj gori na kome imamo crveni tepih. Ali, nisam ja kriv. Kada sam pozvao ministra Tasovca rekao mi je: 'Prijatelju, bez crvenog tepiha ne dolazim'", otkrio je Kusturica prisutnima.

Napomenuo je da ima zadovoljstvo da ugosti Končalovskog kao jednog od reditelja koji su stvarali u zlatno doba filma.

"Danas je film neidentifikovana zabava. Film danas izražava ništa i obraća se nikome. Ovaj festival zato pokušava da ohrabri mlade autore i da ih vodi na pravu stranu, ka ozbiljnim temama koje oslikavaju ljudski život", rekao je Kusturica.

Na festival je stigla i francuska producentkinja Klodi Osar, koja je kazala da očekuje da sa festivala ponese dobre uspomene jer je čula mnogo lijepog o njemu. Na Mokroj gori od srijede je i jedan od "tata" evropskog filma i direktor Kanskog festivala - Tjeri Fremo, te reditelj Adilkan Jeržanov i Amanda Nevil, direktor Britanskog filmskog instituta.

Muzičku binu "Kustendorfa" otvorio je Moldavac Adam Stinga, a sinoć je trebalo da nastupi srpsko-američka zvijezda Ana Popović, najveća i najpopularnija bluzerka među svjetskim bluzerima.

Na "Kustendorfu" je sve podređeno učesnicima takmičarskog dijela festivala, koji su sa sobom donijeli kratke filmove i ogromnu nadu. Među 15 mladih filmadžija iz Izraela, Njemačke, Austrije, Slovačke, Belgije, Egipta, SAD, Holandije i Srbije, žiri je već počeo da traga za najboljima. Festivalske nagrade "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje" najbolja su karta za putovanje u veliki filmski svijet.

Današnji program

- "Andrej Rubljov", Andrej Tarkovski

- "Otvoreni kavez", Siniša Galić

- "Razgovori sa bogovima", omnibus

- "Imaš problem", Lena Codikovskaja

- "Polje jagoda", Florijan Pohlatko

- "Simfonija br. 42", Reka Buči

- "Solista Reks", Fransoa Bjeri

- "Ringišpil", Luka Popadić

Poziv za podršku novog projekta

Reditelj Emir Kusturica pozvao je danas medije da podrže novi projekat Filmskog centra Srbije koji bi trebalo da rezultuje većom produkcijom dobrih filmova, lakšim nalaženjem novca za njihovo finansiranje, s ciljem da vrati gledaoce domaćem filmu.

Prema njegovim riječima, samo 30 procenata gledalaca koji u bioskope odlaze zbog domaćih filmova nije ni blizu pokazateljima od prije 20 godina, kada je domaći film sa 90 odsto "tukao" stranu produkciju. Rješenje za taj problem, spomenuo je, mogla bi biti šira mreža multipleksa, nastalih na osnovu javno-privatnog partnerstva, što je podržala i Nada Popović-Perišić, predsjednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Prvi ovogodišnji konkurs Filmskog centra Srbije biće otvoren 25. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije