Film i serije

Kusturica snima film o urugvajskom predsjedniku

Kusturica snima film o urugvajskom predsjedniku
Kusturica snima film o urugvajskom predsjedniku

BEOGRAD - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica počeo je pripreme za snimanje filma o urugvajskom predsjedniku Pepeu Muhiki, koji će se vjerovatno zvati "Posljednji heroj", piše "Politika".

Dolazak srpskog režisera u Montevideo radi snimanja filma o najsiromašnijem predsjedniku na svijetu propratili su svi tamošnji mediji na naslovnim stranama, a sam Kusturica je rekao da je Muhiki vjerovatno jedini predsjednik na svijetu koji sa pravom može biti nazvan junakom.

"To je možda jedini predsjednik koga možemo sa punim pravom nazvati junakom, neko ko je živio kao revolucionar da bi se pretvorio u dobrog predsjednika", rekao je Kusturica nakon susreta sa Muhikom.

On je dodao da ne zna s kim bi uopšte mogao uporediti Muhiku, jer je predsjednik Urugvaja po mnogo čemu poseban. "Ne znam da li bih mogao da ga uporedim sa bilo kim. Jer u njemu su se sjedinile razne utopije. Niko danas nije toliko napredan, tako liberalan i toliki socijalista. Niko nije proveo tu ideju, toliko dobrih socijalnih programa", rekao je Kusturica.

On je naglasio da je Muhika čovjek koji vjeruje u ideju i u potrebu da se izgradi jedan novi svijet. "Ne možemo da stojimo na mjestu i da ostanemo onakvi kakvi smo bili prije tri stotine godina", naglasio je Kusturica.

Kada mu je Kusturica prenio da će se novi film vjerovatno zvati "Posljednji heroj", predsjednik Urugvaja je rekao da je mnogo takvih kao što je on i da nije nikakav heroj.

On je naglasio da je uživao u razgovoru sa srpskim režiserom i da je to bila prilika da kaže šta misli, bilo da griješi ili da govori ispravno.

Urugvajska novinarka Hulijeta Rudič rekla je za "Politiku" da je Muhika jedinstven za Kusturicu zbog svog koncepta da "vrijeme nije novac".

"To je upravo ono zbog čega i mi u našem predsjedniku vidimo jednog od posljednjih junaka ovog vremena" rekla je Rudičeva, koja očekuje da Kusturičin film bude veliku hit u Latinskoj Americi i "pouka onim koji samo jure za novcem".

Film "Posljednji heroj" biće premijerno prikazan tek pošto u martu sljedeće godine novi predsjednik "preuzme palicu" od Pepea Muhike.

Muhika, koji je inspiracija Kusturici za najnovije ostvarenje, bio je dugi niz godina gerilac i proveo je 15. godina u zatvorima vojne hunte.

Kao predsjednik Urugvaja ostao je do kraja dosljedan idealima socijalne pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije