Film i serije

Lusija Kimani, atletičarka: "Hotel Ruanda" odlična drama

Lusija Kimani, atletičarka: "Hotel Ruanda" odlična drama
Lusija Kimani, atletičarka: "Hotel Ruanda" odlična drama

Volim da gledam filmove. Najviše mi se dopadaju komedije i romantični filmovi, ali ovoga puta bih preporučila čitaocima "Nezavisnih novina" odličnu dramu "Hotel Ruanda", koju sam pogledala sa suprugom Sinišom prije dvije godine za vrijeme trenažnog perioda u rodnoj Keniji.

Na mene je film ostavio veoma pozitivan utisak jer je prikazana osoba koja rizikuje život da bi spasila druge ljude, i pokazuje da novac nije sve i jedino u životu. To je američka drama iz 2004. godine koju je režirao Teri Džordž, a koja je osvojila nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2004. godine i Berlinskom filmskom festivalu godinu dana kasnije. Takođe, film je bio nominovan za "Oscara" u kategorijama najbolji originalni scenario, najbolji glumac i najbolja sporedna ženska uloga.

Uzimajući za osnovu istinite događaje u Ruandi tokom proljeća 1994. godine, film govori o hotelijeru Polu Rusesabagini (glumi ga Don Džidl) koji pokušava da spasi prijatelje i poznanike od pokolja u genocidu. Tokom snimanja vršene su konsultacije sa Rusesabaginom, što ovom ostvarenju daje dodatnu težinu i autentičnost. Film, koji je nazvan afrička "Šindlerova lista", dokumentuje napore Rusesebagine da sačuva živote članova porodice i više od hiljadu drugih izbjeglica, dajući im sklonište u opkoljenom hotelu "Majl Kolins". "Hotel Ruanda" objašnjava genocid, korupciju i porast nasilja. Iako je lik pukovnika Olivera (igra ga Nik Nolti) izmišljen, uloga je inspirisana Romeom Dalerom, komandantom UNAMIRA. Većina scena je snimljena u Kigaliju i Johanezburgu. Osim Dona Džidla i Nika Noltija, u filmu igraju Sofi Okonedo, Hoakin Finiks, Žan Reno...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije