Film i serije

Marko Kraljević stiže u Banjaluku?

Marko Kraljević  stiže u Banjaluku?
Marko Kraljević stiže u Banjaluku?

Marko Kraljević, junak iz narodnih epskih pjesama koje je sakupljao Vuk Karadžić, oživjeće na filmskom platnu i to kroz ostvarenje za koje scenario i režiju potpisuje indijski reditelj S. Šridar.

Snimanje je završeno, a materijal je trenutno u postprodukciji, dok je premijera zakazana za 21. januar 2015. godine, potvrdio je za "Nezavisne" Nemanja Arsić, producent "Telic Studija" iz Srbije, koji stoji iza ovog ostvarenja.

Film "Marko Kraljević - fantastična avantura" nakon zvanične premijere naći će se u bioskopima širom Srbije, a producenti su trenutno u pregovorima i sa banjalučkim bioskopom "Palas", na čijem bi repertoaru od januara naredne godine, takođe, trebalo da se nađe ova priča.

Uloga čuvenog epskog junaka pripala je glumcu Mateji Popoviću, a Marko Kraljević će biti prikazan kao superheroj s natprirodnim moćima.

"Film je žanrovski fantastična avantura, samo delimično bazirana na epskoj tradiciji kao osnovi, ali u suštini je blokbaster, sa elementima avanture i humora, kao i ogromnim brojem vizuelnih efekata i namenjen je porodičnoj zabavi", istakao je Arsić.

Indijskog reditelja posao je doveo u Beograd prije nekoliko godina, kada se i zaljubio u Srbiju, te je odlučio da snimi film. Pitao je svoje srpske prijatelje ko je najveći epski junak i dobio jednoglasan odgovor - Marko Kraljević.

Šridar je ranije medijima potvrdio da je pročitao prevode svih epskih pjesama, istraživao, upoznao i zavolio Marka Kraljevića. Dodao je da ga je taj lik fascinirao, kao i da on predstavlja sve ono dobro u Srbiji.

Ostvarenje bi moglo biti prikazano i u Indiji

"Nisam se oslanjao mnogo na činjenice. Ali, želio sam da povežem ovog junaka sa početkom osmanlijskih osvajanja, vremenom kada su se najgore stvari dešavale srpkom narodu. Kada su teška vremena, ljudima su potrebni heroji. Nisam želio da prikažem Marka kao običnog akcionog junaka, srpskog Konana. U mom filmu, on je mlad, osjećajan, poštuje svoju majku i prijatelje", objasnio je reditelj.

Iako ima elemente fantazije, ova filmska priča uključila je i svima poznate likove poput Muse Kesedžije, Vile Ravijojle, Ljutice Bogdana, kao i najboljeg Markovog prijatelja - konja Šarca, koji u filmu može i da priča.

Šridar to objašnjava time što je shvatio koliko je Šarac značajan Marku, kao i da njihov odnos simbolizuje snagu i važnost prijateljstva.

U glumačkoj ekipi se, pored Popovića, pojavljuju Ivan Bekjarev, Anka Gaćeša, Miljana Gavrilović, Uroš Jakovljević, Miodrag Radonjić, Nikola Slijepčević, Dragana Mićalović, Marko Gizdavić.

Reditelj je najavio da će film najvjerovatnije biti prikazan i pred indijskom publikom, ali pod drugim nazivom. Specifičnost i jeste što je upravo na filmsko platno lik poput Marka Kraljevića postavio Indijac, ali se on nada da će se domaćoj publici svidjeti njegovo viđenje ovog junaka.

"Marko Kraljević - fantastična avantura" zapravo je prvi dio trilogije o superherojima koju Indijac planira da snimi. Već je u toku pisanje drugog dijela, koji će nositi naziv "Biberče - velika avantura", nakon čega će raditi i treći dio pod nazivom "Miloš Vojinović - epska avantura". Zanimljive fotografije sa snimanja, kao i više detalja o samom filmu moguće je pronaći na zvaničnoj Facebook stranici filma "Marko Kraljević - fantastična Avantura".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije