Film i serije

Medvjeda žele 23 ostvarenja

Medvjeda žele 23 ostvarenja
Medvjeda žele 23 ostvarenja

"Berlinale", jedan od najvećih filmskih festivala u svijetu, ove godine će od 6. do 16. februara kroz različite kategorije posjetioce počastiti sa 409 filmova.

Porodični problemi biće jedna od glavnih tema 64. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, a filmom "The Grand Budapest hotel" Vesa Andersona i zvanično će biti otvorena ova filmska smotra.

Premda u trci za nagrade gotovo da i nema trenutno najatraktivnijih holivudskih ostvarenja, festivalska publika neće ostati uskraćena jer će imati priliku da vidi najraznovrsnije filmove iz svih krajeva svijeta.

Za nagrade "Zlatni medvjed" i "Srebreni medvjed" u konkurenciji su 23 filma iz 20 zemalja, među kojima su "Bai Ri Yan Huo", kineskog reditelja Jinana Diaoa, "Boyhood" Ričarda Linklejtera, "Džek" Edvarda Bergera, "Kraftidioten" Hansa Pitera Molanda, zatim brazilsko-njemački film "Praia do Futuro, Tui Na" rediteljke Je Lou.

Francuski reditelj Alen Rene, autor klasika "Hirošima, ljubavi moja", predstaviće se filmskom verzijom komada "Life of Riley", britanskog dramatičara Alana Ejkborna, o čovjeku u terminalnoj fazi bolesti.

Peruanska rediteljka Klaudija Ljosa, čiji je film "Čemerno mlijeko" osvojio "Zlatnog medvjeda" 2009. godine i bio nominovan za "Oscara", najbolja priznanja festivala ove će godine pokušati da izbori najnovijim ostvarenjem pod nazivom "Aloft". Film u kome glume Dženifer Koneli i Silijen Marfi govori o majci odvojenoj od bolesne kćerke.

Mladi argentinski reditelj Benjamin Naištat debitovaće filmom "History of Fear", dok će njegova iskusnija zemljakinja Selina Murga, koja je bila učenica Martina Skorsezea i proslavila se filmom "Ana i drugi", prikazati priču o adolescentima koji otkrivaju život u "Third Shore".

Filmovi "The Monuments Men" poznatog glumca Džordža Klunija, francusko-njemački film "Ljepotica i zvijer" Kristofa Gansa i "Nimfomanka" Larsa von Triera biće prikazani van takmičarskog programa.

Zanimljivo je da je u okviru programa "Talentovane buduće zvijezde" među deset najboljih mladih evropskih glumaca za 2014. godinu izabran i Nikola Rakočević, glumac iz Srbije, a biće predstavljeni tokom berlinskog filmskog festivala.

"Ko god je iz našeg regiona prethodnih godina dobijao ovo priznanje uspeo je. Nadam se da ću i ja. Velika je preporuka za mladog glumca kada vas Berlin predstavi kao svog pulena, kao nekog u čiji talenat veruju. Naravno, to vam ne garantuje uspeh, već samo pruža priliku da se predstavite evropskim autorima", kazao je Rakočević neposredno nakon saznanja da je među zvijezdama u usponu.

Diter Koslik, direktor "Berlinala", najavio je dolazak velikog broja glumačkih zvijezda, među kojima su Džordž Kluni, Bredli Kuper, Met Dejmon, Ketrin Denev, Forest Vitaker, a posjetioci jednog od najboljih filmskih festivala na svijetu na crvenom tepihu bi mogli da vide i Umu Turman i Viga Mortensena.

Brojke

64. "Berlinale"

409 filmova će biti prikazano

23 takmičarska filma

20 zemalja iz kojih dolaze takmičarska ostvarenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije