Film i serije

Milan Karadžić: S bratom se sporim na svakom snimanju

Milan Karadžić: S bratom se sporim na svakom snimanju
Milan Karadžić: S bratom se sporim na svakom snimanju

Milan Karadžić, uspješni crnogorski reditelj, rođeni brat popularnog glumca Milutina - Mime Karadžića i autor urnebesne komedije "Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš", koja je u srijedu uveče premijerno prikazana i u banjalučkom multipleksu "Palas", kaže da se tajna popularnosti ovog filma u regionu krije u tome što je narod željan smijeha, ali ne onog prostog.

O ovom ostvarenju, sebi i svojim angažmanima govori za "Nezavisne novine".

NN: Šta je to što se publici toliko dopada u filmu "Gorčilo"?

KARADŽIĆ: Ovaj film vezuje emocije i smeh. Dakle, jedan pozitivan odnos prema životu i ljudima. To su sve likovi koji su nam, uprkos svim svojim manama, jako dragi, slatki, simpatični i duhoviti. U njima prepoznajemo svoje najbliže: ujake, čiče, očeve, dedove, tetke, strine.

NN: Uspješno teče i Vaša TV serija "Budva na pjenu od mora". Kakvi su planovi za naredni period što se tiče serije?

KARADŽIĆ: Trenutno se piše sledećih 20 epizoda, koje će biti snimane nekad u septembru ili oktobru. Malo ćemo odmoriti od "Budve na pjenu od mora", zato što ćemo sada u maju i junu raditi još jedan film, takođe crnogorsku komediju i jednu manju seriju.

NN: Budući da ste umjetnički direktor Pozorišta "Boško Buha", šta trenutno tamo radite?

KARADŽIĆ: Trenutno mi je glavna okupacija predstava "Majstori, majstori" po scenariju Gorana Markovića. On je 1980. godine napravio kultni film istog naziva. Premijeru ovog komada očekujem početkom aprila.

Ovo je četvrti komad koji je Goran Marković pisao da ja režiram i veliko mi je zadovoljstvo upravo raditi njegove komade.

NN: Sa svojim bratom Mimom Karadžićem radite još od fakultetskih dana. Uvažavate sugestije jedan drugog, ali zbog čega se najčešće sporječkate?

KARADŽIĆ: Odlično se razumemo u poslu, uvažavamo sugestije jedan drugog, ali se često i glasno sporimo i to najbolje znaju naše kolege s kojima smo radili. Mislim da nije prošlo nijedno snimanje ili proba a da se nismo sporečkali zbog nečega. Sa braćom to valjda tako ide. Možemo sve da kažemo jedan drugom a da se niko ne naljuti.

NN: Koliko je nedostajalo da i Vi budete glumac i da li Vam je žao što se nikad niste odvažili na to? Da li je možda stidljivost bila razlog zbog kojeg ste završili iza kulisa?

KARADŽIĆ: Upravo to! Bio sam stidljiv da bih glumio, a osećao sam stvar. Nije mi žao što se nisam odvažio da budem glumac, ali kao i svaki reditelj, bar sam jednom poželeo da glumim.

NN: Dobitnik ste mnogih nagrada, među kojima su dvije "Sterijine", "Bojan Stupica", "Joakim Vujić". Koliko Vam to znači?

KARADŽIĆ: Imao sam sreću što sam nagrade dobio u pravo vreme, dok sam bilo mlad, što mi je predstavljalo veliku satisfakciju. Nagrade su lepe, ali sada mi nije to toliko važno jer sam u zrelim godinama pa sam s te strane miran. Nikad nisam jurio nagrade, one su sasvim slučajno dolazile.

NN: Kakva klima vlada za rediteljski rad u Srbiji i regionu? Šta joj (ne) pogoduje?

KARADŽIĆ: Nije važno da li je u pitanju Srbija, Crna Gora ili ostatak regiona, mislim da je situacija svuda loša. Zlatno doba povlašćenog odnosa prema umetnosti je vladalo osamdesetih, a čini mi se da je i devedesetih bilo bolje nego danas. Tada su bar postojale neke oazice, mesta dobrih vibracija, a sada - kao da sluh za kulturu sasvim iščezava. Biće tragično ako se sve svede na finansijska merila, pa se, umesto u pozorišta, televiziju i film, bude ulagalo samo u kockarnice i banke.

"Gorčilo" nasmijao Banjalučane

Banjalučka premijera ostvarenja "Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš" privukla je u srijedu naveče brojne ljubitelje filma, koji su imali priliku da se slikaju sa glumcima i dobiju autograme.

Salu multipleksa "Palas" ispunila je pretežno omladina, koja se dobro zabavljala uz ovu komediju. Po završetku filma glumce, koji su izašli na scenu i poklonili se, publika je nagradila burnim aplauzom. Najviše ovacija ipak je dobio legendarni glumac Boro Stjepanović. Pored njega, premijeri su prisustvovali i Milan i Milutin - Mima Karadžić i Helena Aksamit.

"Film je odličan. Ima dosta zanimljivih scena i šala. Odlično je što smo imali priliku da vidimo glumce uživo", kazao je dvadesettrogodišnji Banjalučanin Milan Š.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije