Film i serije

Miraj Grbić: Pozorište prva, a film prava ljubav

Miraj Grbić: Pozorište prva, a film prava ljubav
Miraj Grbić: Pozorište prva, a film prava ljubav

Bh. glumac Miraj Grbić, koji je dobio veliki broj pozitivnih kritika za ulogu u filmu "Nemoguća misija 4", u kojem igra rame uz rame sa holivudskom zvijezdom Tomom Kruzom, kaže da nije imao tremu pred dolazak filma u kina, ali je bilo uzbuđenja.

"Tako je uvijek na filmu, a pogotovo kada se radi o ovako velikom projektu. Kritikama nisam iznenađen, ali su me obradovale", govori Grbić.

Nakon uloge u Holivudu, Grbić neće napustiti projekte u BiH, pa ni popularnu seriju "Lud, zbunjen, normalan", u kojoj igra lik Čombeta, koji je osvojio simpatije publike u cijelom regionu, a najavljuje i nove 24 epizode.

Grbić kaže da je pozorište njegova prva ljubav, ali je film prava ljubav, pa ga trenutno nema na pozorišnoj sceni gdje je glumio skoro 15 godina.

NN: Kakvi su utisci vezano za snimanje filma "Nemoguća misija 4"?

GRBIĆ: Utisci su fenomenalni.

NN: Ko Vas je preporučio za kasting, da li je bila velika konkurencija?

GRBIĆ: Kasting za "Mission Impossible" rađen je u cijelom svijetu. Kasting agentica Nensi Bishop radila je europski kasting, a ja sam, između ostalih glumaca, iz regije, na njega došao posredstvom kasting agencije "Zona", koju vodi Anila Gajević. Konkurencija je bila velika, kao i uvijek kada se rade ovako veliki projekti.

Nakon uloge u Holivudu Grbić neće napustiti popularnu seriju "Lud, zbunjen, normalan", gdje igra lik Čombeta

NN: Kako je bilo sarađivati sa Tomom Kruzom?

GRBIĆ: Izuzetno iskustvo. Tom je veliki glumac i profesionalac. Posjeduje izuzetnu energiju na koju se vrlo lako nasloniti. Biti njegov partner mi je bilo veoma zanimljivo i sarađivali smo vrlo opušteno, a u isto vrijeme ozbiljno i profesionalno. Na mene je ostavio veoma jak dojam kao osoba i kao kolega.

NN: Da li je Tom Kruz dobar saradnik ili je imao specijalne zahtjeve tokom snimanja?

GRBIĆ: Tom je velika zvijezda, ali je, prije svega, vrhunski glumac. Sjajan je saradnik i svi njegovi zahtjevi su se ticali isključivo filma i nastojanja da se doprinese filmu.

NN:  Da li je Bred Bird strog i zahtjevan režiser, je li bilo teško raditi s njim?

GRBIĆ: Bred nema potrebe biti strog. To je reditelj koji u svakom momentu tačno zna sta hoće. U svakoj sceni mu je sve kristalno jasno. Vodio me je kao glumca sa takvom sigurnošću da sam sve vrijeme znao gdje sam i koji mi je sljedeći korak. On je dvostruki oskarovac i njegov autoritet je tu sam po sebi. On ga ničim ne nameće.

NN: Možete li nam reći nešto više o Vašoj ulozi, jer će Vas i publika u BiH uskoro vidjeti u "Nemogućoj misiji 4"?

GRBIĆ: Ja volim da uloga govori sama za sebe, film se počeo prikazivati. Svi koji ga budu gledali, izaći će iz kina zadovoljni.

NN: Šta se dešava sa serijalom "Lud, zbunjen, normalan", da li će biti snimani nastavci?

GRBIĆ: Nastavci su planirani, Feđa Isović piše punom parom, tako da možete očekivati nove dvadeset četiri epizode.

NN: Lik Čombeta osvojio je publiku u regionu. Bojite li se da će Vas taj lik pratiti u karijeri i da nećete nakon toga dobiti neku drugačiju ulogu?

GRBIĆ: To je uvijek opasnost sa likovima koje publika zavoli. Srećom, ja radim na puno strana, tako da se ne brinem da će me lik Čombeta obilježiti. S druge strane, jako volim taj lik i tu seriju, super je biti dio nečega što donosi smijeh na lica ljudi.

Kaže da je sa Tomom Kruzom sarađivao vrlo opušteno, a u isto vrijeme ozbiljno i profesionalno

NN: Igrali ste u velikom broju filmova u BiH, najčešće negativca, da li je na pomolu neka nova uloga u filmu?

GRBIĆ: Igrao sam u raznim produkcijama. Na pomolu ima projekata, samo što ih sada na drugi način biram i iz druge perspektive gledam na njih. Negativci su uvijek zahvalni za igrati, vode akciju i pružaju mogućnost glumcu da koristi razna glumačka sredstva da napravi lik. Ne obazirem se na to da li je lik pozitivan ili negativan, sve dok mi se sviđa ulaga i scenarij.

NN:  Nema Vas već dugo u pozorištu, planirate li u budućnosti stati na "daske koje život znače"?

GRBIĆ: Sada se dosta toga dešava u mom profesionalnom životu. Pozorište je moja prva ljubav, ali film je moja prava ljubav. Puno sam radio u pozorištu zadnjih petnaestak godina i godi mi ova pauza. Mislim da ću od sada biti više okrenut ka filmu, a u pozorište će me dovoditi uloge koje me zaista zovu da ih odigram. Došao sam u situaciju da ne moram igrati sve što mi se ponudi i jako sam sretan zbog toga.

 

Biografija

Bh. pozorišni i filmski glumac Miraj Grbić rođen je 17. jula 1976. godine u Sarajevu, gdje je završio Akademiju scenskih umjetnosti.

Glumio je u mnogim televizijskim serijama, kao što su  "Dolina sunca", "Crna hronika", "Viza za budućnost", kao i u filmovima "Duhovi Sarajeva", "Teško je biti fin", "Go West"...

Član je benda "Karne", koji je osnovan u januaru 2010. godine "iz potrebe članova benda da se neartikulisano oglase po svim nevažnim pitanjima".

Filmografija

 

Televizijske uloge

* "Kućni ljubimci" (2009 -2010)

* "Dolina sunca" (2009)

* "Lud, zbunjen, normalan" (2007 -2010)

* "Crna hronika" (2004)

* "Viza za budućnost" (2002)

 

Filmske uloge

* "Body Complete" (2012)

* "Mission Impossible-Ghost Protocol" (2011)

* "As if I'm not there" (2010)

* "Duhovi Sarajeva" (2007)

* "Lov u Bosni" (2007)

* "Teško je biti fin" (2007)

* "Sve džaba" (2006)

* "Go West" (2005)

* "Ram za sliku moje domovine" (2005)

* "Ljeto u zlatnoj dolini" (2003)

* "Tu" (2003)

* "Remake" (2003)

* "Zaboravljena poslovica" (2003)

* "Igraj do kraja" (2002)

* "Tunel" (2000)

* "Hop, Skip & Jump" (2008)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije