Film i serije

"Montevideo" otvara TFF

"Montevideo"  otvara TFF
"Montevideo" otvara TFF

Film "Montevideo, vidimo se", reditelja Dragana Bjelogrlića, srbijanski kandidat za nagradu "Oscar", otvorit će sutra 3. Tuzla film festival.

Pored filmskog, festivalski program će činiti tematske radionice koje će voditi Srđan Šarenac, nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent, kao i Nikola Kojo, poznati srbijanski glumac.

Tu su i kafe sa poznatima, na kojima će se pojaviti značajna regionalna imena iz svijeta filma, te brojni prateći sadržaji koji će Tuzlu od 10. do 14. septembra učiniti centrom filma u ovom dijelu Evrope.

"Uprkos brojnim nedaćama koje su zadesile BiH u proteklom periodu, uspjeli smo organizovati manifestaciju koja će zadržati nivo profesionalnosti i kvalitete iz prethodnih godina. Formiranje ovog programa rezultat je naše promocije na svjetskim filmskim festivalima, nakon čega smo dobili veliki broj prijava zanimljivih autora. Također, ove godine ćemo imati i internacionalni žiri u kategoriji dugometražnog filma", istakao je Boris Balta, direktor Festivala.

U konkurenciji dugometražnih filmova za "Vilu" Tuzla film festivala publika će, između ostalih, imati priliku pogledati i regionalni hit horor "Mamula", koji je premijerno prikazan u martu na beogradskom FEST-u. Program kratkih filmova, kojeg će činiti 24 projekcije, otvorit će bh. film "Očaj", a program animiranih filmova koji će biti prikazivani u kinu "Kaleidoskop" otvorit će hrvatski film "Vremeplov".

I u trećem izdanju TFF-a organizator je posebnu pažnju posvetio sekciji "Snimaj bilo čim" u okviru koje će amateri svih generacija imati priliku prezentirati svoje filmske radove.

Također, u okviru festivala posjetitelji će moći vidjeti i filmsko-dokumentarnu izložbu "Šekspir na filmu", koju će prirediti profesor doktor Srđan Vukadinović sa saradnicima Asjom Kunto i Damirom Pirićem. Stručni žiri 14. septembra obznanit će odluke o ovogodišnjim laureatima TFF-a i dobitnicima "Vile" TFF-a. Festival će zatvoriti dugometražni dokumentarno-igrani film "Lauš", koji govori o životu srbijanskog glumca Žarka Lauševića, čija je karijera okončana tragedijom 1993. godine.

                                                                      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije