Film i serije

"Montevideo, vidimo se" otvorio Tuzla film festival

"Montevideo, vidimo se" otvorio Tuzla film festival
"Montevideo, vidimo se" otvorio Tuzla film festival

TUZLA - Filmom "Montevideo, vidimo se", srbijanskim kandidatom za Oskara, večeras je u Bosanskom kulturnom centru svečano otvoren 3. Tuzla Film Festival.

Ekipa filma nije se pojavila na crvenom tepihu jer je režiser i koscenarist Dragan Bjelogrlić u Njujorku, dok su ostali akteri na drugim snimanjima.

''Pet festivalskih dana je ispred nas. Nakon večerašnje projekcije filma, svi zainteresovani moći će tokom četiri dana festivala da pogledaju dugometražne, kratke igrane, animirane filmove, kao i "Snimaj bilo čim" koja je ove godine postala tradicionalna kategorija. Ove godine požurili smo s internacionalnom sekcijom jer smo imali veliki broj filmova koje nismo planirali. Međutim, kako smo ušli u veliku svjetsku porodicu festivala i kako smo u bazi podataka, jednostavno smo počeli iskakati po filmskim blogovima što je bilo interesantno ljudima s različitih strana svijeta'', rekao je Boris Balta, direktor TFF-a.

U konkurenciji dugometražnih filmova koji konkurišu za Vilu Tuzla Film Festivala, publika će između ostalih imati priliku pogledati i regionalni hit horor "Mamula" koji je premijerno prikazan u martu na beogradskom FEST-u.

Festival će zatvoriti dugometražni dokumentarno-igrani film "Lauš", koji prati život glumca Žarka Lauševića i njegovu uspješnu karijeru, koju je prekinula tragedija 1993. godine.

Program kratkih filmova, kojeg će činiti 24 projekcije, otvorit će bh. film "Očaj", a program animiranih filmova koji će biti prikazivani u kinu "Kaleidoskop" otvorit će hrvatski film "Vremeplov".

Bitan segment festivalskog programa su i tematske radionice, koje će voditi Srđan Šarenac, nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent i Nikola Kojo, poznati glumac.

Takođe, u okviru festivala posjetitelji mogu vidjeti i filmsko-dokumentarnu izložbu "Šekspir na filmu" koju će prirediti Srđan Vukadinović sa saradnicima Asjom Kunto i Damirom Pirićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije