Film i serije

Na Jahorina film festivalu 85 filmova

Na Jahorina film festivalu 85 filmova
Na Jahorina film festivalu 85 filmova

SARAJEVO - Na Jahorina film festivalu, koji će biti održan od 1. do 4. oktobra, biće prikazano 85 filmova iz 30 zemalja, rekao je danas u Sarajevu direktor Festivala Mirko Despić.

Despić je naveo da će Festival biti otvoren 1. oktobra u Kulturnom centru Pale kada će premijerno biti prikazan film "Neposlušni", a 3. oktobra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu film "Lauš" o Žarku Lauševiću.

"Zatvaranje festivala je 4. oktobra u hotelu `Damis` na Palama kada će biti dodijeljene nagrade", rekao je Despić na konferenciji za novinare.

On je najavio da će nagrade "zlatna, srebrena i bronzana borovnica" biti dodijeljene po kategorijama za najbolje turističke i ekološke filmove, a "Zlatni javor" za najbolji kratki promotivni film, animirani i debitantski film. 

Ukupni pobjednik Festivala dobiće Gran-pri Jahorina film. 

Despić je rekao da će, osim takmičarskog dijela programa, biti organizovano niz drugih manifestacija koje se odnose na ekologiju i turizam.

Reditelj i umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović istakao je da Jahorina film festival za osnovnu smijernicu ima ekološki i turistički film, a naći će se i filmovi kulturološkog turizma, kao i o vinu, velikim i poznatim svetilištima, te sportski filmovi.

On je naglasio da se Festival organizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine Srpske, te federalno Ministarstvo životne sredine i turizma, Fond za zaštitu okoliša FBiH, gradovima Istočno Sarajevo i Sarajeva. Generalni sponzor je "BH telekom".

Orozović je naglasio da je Festival već prve godine dobio licencu Međunarodne asocijacije eko-tur festivala i tako je postao dio velike porodice sličnih festivala koji se decenijama održavaju širom Evrope i svijeta, od Čilea do Kine.

Predsjednik žirija Festivala ambasador Španije u BiH Maria Aurora Eraskin naglasila je značaj ekologije za turizam i dodala da se nada da će ove godine biti izabrani najbolji filmovi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije