Film i serije

Nagrada Aleksandar Lifka Kusturici i Mihalkovu

SUBOTICA – Proslavljeni srpski i ruski reditelji Emir Kusturica i Nikita Mihalkov ovogodišnji su dobitnici prestižne nagrade "Aleksandar Lifka", koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, saopštio je organizator Festivala evropskog filma "Palić-2013".

Kusturici i Mihalkovu nagrada će biti uručena 13. jula prilikom svečane ceremonije otvaranja Festivala evropskog filma.

U saopštenju se dodaje da 8. jula počinje omaž program posvećen dvojici velikana savremenog svjetskog i evropskog filma.

Tokom omaž, koji će trajati do 12. jula, biće prikazano deset filova koji su obilježili stvaralaštvo Mihalkova i Kusturice.

Festival evropskog filma "Palić-2013", jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održan od 13. do 19. jula na više lokacija u prelijepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Nagrada "Aleksandar Lifka" nosi ime po začetniku kinematografije na prostorima bivše Jugosalvije i regiona i jedna je od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju "pokretnih slika" u prvoj polovini prošlog vijeka.

Davne 1905. godine osnovao je prvi bioskop u Subotici, gdje je inače i živio.

Prošle godine nagradu "Aleksandar Lifka" dobili su poznati francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar i legendarni srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije