Film i serije

Novi film o Džejms Bondu: "Sponzoruša" od 90 miliona $

Novi film o Džejms Bondu: "Sponzoruša" od 90 miliona $
Novi film o Džejms Bondu: "Sponzoruša" od 90 miliona $

Novi film o Džejsmu Bondu, agentu 007, donosi novu-staru paletu međunarodnih "sadržaja" - engleski automobili, njemačko oružje i francuske žene.

Danijel Krejg će treći put ući u ulogu Džejmsa Bonda, a ovaj najdugovječniji i najgledaniji filmski serijal će, poslije pola vijeka od prvog filma "Dr No", dobiti svoj 23. nastavak pod imenom "Skyfall".

Od posljednjeg filma "Zrno utjehe" prošlo je četiri godine pa svi nestrpljivo čekaju 26. oktobar kada će se novo izdanje avantura čuvenog agenta tajne službe Njenog veličanstva pojaviti u bioskopima u Velikoj Britaniji i nekim evropskim zemljama.

Onima koji s nestrpljenjem čekaju novi film iz serijala o agentu 007 nedavno objavljeni trejler samo je otežao muke. Promotivni video-snimak "puca" od akcije, vratolomnih vožnji, jurnjave po vozu, ali i intimnijih scena i dao je filmofilima još malo razloga za nestrpljenje.

Film je režirao Sem Mendes, dobitnik nagrade "Oscar", a pored Krejga u filmu glume Džudi Denč, Rejf Fajns, Albert Fini i drugi.

Scenario za film napisali su Nil Purvis, Robert Vejd i Džon Logan, dok se o njegovoj radnji vrlo malo zna. Bondova lojalnost agentici M doći će na iskušenje nakon što je počne sustizati vlastita prošlost. Poslije napada na MI6, agent 007 moraće pronaći i uništiti prijetnju.

Britanska pjevačica Adel potvrdila je da će ona pjevati naslovnu numeru za novi film o Džejmsu Bondu, tako što je na svom Twitter nalogu objavila fotografiju na kojoj se vidi list sa ispisanom riječi "Skyfall" i imena autora pjesme Adel Adkins i Pol Epvort.

"Snimanje ove pjesme jedan je od trenutaka u životu na koje sam najviše ponosna. Sa 60 ću moći reći ljudima da sam u svoje vrijeme bila Bondova djevojka", rekla je Adel, čija će se pjesma premijerno moći čuti 5. novembra na njenoj službenoj stranici.

Ona je na veb sajtu www.007.com navela da je prvo malo oklijevala da se uključi u stvaranje uvodne pjesme za "Skyfall", ali da se zaljubila u scenario i da je Pol imao dobre ideje za pjesmu koja je snimljena u londonskom studiju "Ebi Roud" sa orkestrom od 77 instrumenata.

Producenti su za novog "Bonda" inkasirali nevjerovatnih 28 miliona funti, što je skoro trećina od 90 miliona teškog blokbastera. Bonda su ranije kritikovali zbog toga što je poznati šampanjac Bollinger zamijenio pivom Heinken.

Bondova lojalnost agentici M biće na iskušenju nakon što je počne sustizati vlastita prošlost

"Sony" je platio solidan iznos da 007 koristi njihov laptop vaio S te mobilni telefon Xsperia T. "Coca-cola", "Swarovski", proizvođač satova "Omega" i modni dizajner Tom Ford, čija su odijela zamijenila marku Brioni, samo su dio od 28 miliona funti kojima su pokriveni troškovi snimanja i marketinga.

U filmu su još svoje mjesto našli "Aston Martin", "Jaguar" i "Range Rover", jer će tajni agent voziti kultni aston martin DB5, rendž rover vog S i jaguar XJL, te motor honda CRF 250, dok još puca i pištolja Walther PPK, ali i Heckler & Kocha HK416.

Ljubitelji franšize ne zamjeraju sponzorske ugovore, jer je Bond oduvijek bio "sponzoruša", ali zamjeraju kada ti ugovori narušavaju integritet lika.

"Ako ste pročitali originalne knjige Jana Fleminga, shvatili ste da se imena proizvoda neprestano spominju. Bond živi na rubu i želi uživati u finim stvarima, a fine stvari imaju imena. Mi se držimo te ideje", rekao je Majkl G. Vilson, jedan od producenata.

U franšizi o Bondu su nezaobilazne i djevojke, a u putešestvijima po Engleskoj, Turskoj i Kini susrešće opasnu Severin, koju glumi Berenis Marlo, te Iv, koju igra Naomi Heris. Glavnog negativca Silvu u filmu će igrati, za ovu priliku plavokosi, Havijer Bardem.

Producentkinja franšize Barbara Brokoli oduševljena je Bardemom i njegovom glumom te je rekla kako Silva zapravo predstavlja povratak kultnim bondovskim negativcima većima od života poput Orica Goldfingera, Karla Stromberga i Huga Draksa.

Svjetska pretpremijera treba da bude održana 23. oktobra u Londonu, a u bh. bioskope film dolazi 1. novembra.

Tura "Živi kao Bond"

Producentska kuća, koja stoji iza filma "Eon", sklopila je ugovor i sa "Proctor & Gamble" i pokrenula liniju muških parfema, dok se kozmetički div OPI brine za lak za nokte Bondovih djevojaka, a Turistička agencija "Visit Britain" sklopila je ugovor s Krejgom pa nudi i turu "Živi kao Bond".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije