Film i serije

Novo putovanje u svijet animacije

Novo putovanje u svijet animacije
Novo putovanje u svijet animacije

Imate festival koji je dostigao svjetski nivo i koji je postao jedan od najprepoznatljivijih festivala u svijetu animacije, kazao je Borislav Dovniković Bordo, hrvatski reditelj, karikaturista i animator, na svečanom otvaranju Međunarodnog festivala animiranog filma "Banjaluka 2014" u Dječijem pozorištu RS.

Smotra animiranog filma, koja je počela u petak uveče u prisustvu brojne publike, do 28. oktobra u takmičarskom dijelu programa ponudiće 39 ostvarenja iz cijelog svijeta, u organizaciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti.

Goran Dujkanović, direktor ovog festivala, najavio je da je, pored takmičarskog, jedan dio festivalskog programa fokusiran na stvaralaštvo Borivoja Dovnikovića Borde, zbog čega će biti prikazan dugometražni dokumentarni film o njegovom radu na polju stripa. Najavljeno je i otvaranje izložbe karikatura.

"Iako u velikoj finansijskoj krizi, sa smanjenim budžetom, festival će ipak biti održan na pristojnom nivou", istakao je Dujkanović.

Nakon svečanog otvaranja prikazan je film koji su radila djeca iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci i koji je oduševio prisutne.

Takmičarski dio festivala otvorio je film "Svakodnevica" Banjalučanina Igora Đurovića.

"Drago mi je da prvi put imamo priliku da film iz Banjaluke otvori ovaj festival. Rađen je 3D tehnikom, u saradnji s Akademijom umjetnosti u Banjaluci, i to je ujedno i jedan dio mog master rada", rekao je Đurović.

Objasnio je da se radi o filmu koji govori o našoj svakodnevici, odnosno o svim stvarima koje nas okružuju i na neki način guše u životu.

"U svakodnevnom životu imamo kolotečinu koja se vrti ukrug. U pet minuta ovog filma pokušao sam to da napravim da se pokaže vrtlog života", dodao je on. 

Tročlani žiri, u sastavu Iva Ćirić iz Srbije, Miodrag Manojlović iz BiH i Tomislav Gregl iz Hrvatske odlučivaće o najboljima.

"Riječ je o profesionalcima na polju animiranog filma, tako da će pri odlučivanju vrednovati sve estetske kategorije, tehnike i ukupni dojam o filmu", istakao je Dujkanović. 

Svi programi festivala odvijaće se u prostoru Doma omladine Banjaluka, izuzev izložbe karikatura Borivoja Dovnikovića Borde, koja će biti postavljena u Kulturnom centru Banski dvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije