Film i serije

Odumiranje najbolje u Egiptu

Odumiranje najbolje u Egiptu
Odumiranje najbolje u Egiptu

Film "Odumiranje" reditelja Miloša Pušića iz Srbije osvojio je u ponedjeljak uveče glavnu nagradu na evropsko-egipatskom festivalu igranog filma u Luksoru u Egiptu.

Istovremeno, srebrno priznanje na festivalu u Luksoru dodijeljeno je grčkom filmu "The Enemy Within" Jorgosa Kemberopulosa, dok je gruzijski film "In Bloom" u režiji Nane Ekvtimišvili osvojio bronzanu "Djed" statuu.

Pušićev film nagrađen je na festivalu zlatnom "Djed" statuom, što je jedan od najstarijih simbola egipatske mitologije koji simbolizuje stabilnost.

Žirijem festivala u Luksoru predsjedavao je Vladimir Menšov, slavni ruski reditelj i dobitnik "Oscara" za film "Moskva suzama ne vjeruje", koji je na završnoj ceremoniji održanoj u drevnom gradu Karnak istakao da priznanje srpskom filmu dodjeljuje za "briljantnu fotografiju" i "sposobnost da izrazi unutrašnji ljudski konflikt čovjeka u potrazi za svojim snom".

Priča prati Janka koji se poslije mučnih godina života u Beogradu, uz teške poslove i besparicu, vraća u opustjelo planinsko selo s namjerom da proda zemlju i ode u Švajcarsku, vjerujući da će se tako izboriti za svoje mjesto pod suncem.

Njegova usamljena majka Milica, koja se već dugo nada da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj namjeri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin odustane od odlaska.

Film producentske kuće "Hit and Run" rađen je po scenariju Dušana Spasojevića, autora istoimene i nagrađivane drame, koja je igrana u Ateljeu 212. Svjetsku premijeru imao je u Karlovim Varima, a uslijedilo je prikazivanje i brojne nagrade na domaćim i regionalnim festivalima. Producent filma je Branislav Trifunović, koji tumači i glavnu ulogu, a igraju i Boris Isaković, Dara Džokić, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije