Film i serije

Otok ljubavi stiže u Sarajevo

Otok ljubavi stiže u Sarajevo
Otok ljubavi stiže u Sarajevo

Film "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić sarajevsku premijeru imat će 16. avgusta u otvorenom kinu "Metalac" na Sarajevo film festivalu.

Film je prošle sedmice svjetsku premijeru imao na Lokarno film festivalu.

Osim Žbanićeve, premijeri su prisustvovali i glumci Arijan Labed, Ermin Bravo, Leon Lučev, koji je i jedan od producenata filma, Li De Long, direktorica fotografije Kristine A. Majer, producenti Damir Ibrahimović, Andrea Štaka i Tomas Imbah, kompozitor Balc Bahman i montažerka Izabel Mejer.

Sve je počelo još u jutarnjim satima, najprije pres-projekcijom te potom pres-konferencijom. Ekipa je govorila o svom radu i odgovarala na pitanja o snimanju, radu glumaca, političkom aspektu priče. Novinari su na pozitivan način poredili film s filmovima Lubiča, "Mama Mia", pa čak i s "Boratom".

Svjetska premijera bila je u okviru programa "Piazza Grande", koje je jedno od najvećih kina u Europi i prima 8.000 ljudi. Zbog kiše organizatori su premijeru filma, pored projekcije na "Piazze Grandeu", održali i u zatvorenom prostoru FEVI, koji prima oko 3.000 ljudi i koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Ceremonija je započela dodjelom nagrade za životno djelo, kojom je nagrađena legendarna glumica Mia Farou.

Film "Otok ljubavi" sniman je protekle godine u Hrvatskoj, a scenarij je Žbanićeva pisala u saradnji s Aleksandrom Hemonom.

Radnja filma smještena je u hotel na Jadranskom moru, a žanrovski je komedija. Prati priču porodice Grebo. Nedžad Grebo, čiju ulogu igra Bravo, sarajevski je muzički menadžer, neostvareni pjevač, oženjen strankinjom. Upravo na ovom idiličnom odmoru se dešava kobno zaljubljivanje, gdje su supružnici suočeni s pitanjem o njihovoj ljubavi i braku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije