Film i serije

Otvoren "Jahorina film festival"

Otvoren "Jahorina film festival"
Otvoren "Jahorina film festival"

PALE - Na Palama je večeras svečano otvoren Osmi međunarodni festival ekološkog i turističkog filma "Jahorina film festival", tokom kojeg će biti prikazano ukupno 85 filmova iz 30 država.

Festival je otvorio počasni predsjednik Savjeta "Jahorina film festivala" i počasni predsjednik Međunarodne asocijacije ekoloških i turističkih filmova Antonio Konte, koji je istakao da, dok na nekim drugim stranama svijeta bjesne međuetnički sukobi i masakri, sa Pala je večeras odaslata poruka miroljubive koegzistencije među različitim narodima koji žive u BiH.

Autore filmova i posjetioce festivala pozdravili su načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, pri čemu su obojica naglasili visok kvalitet organizacije ove umjetničke manifestacije koja na impresivan način promoviše ekološki turizam na Palama i Jahorini.

Gostima u sali Kulturnog centra na Palama obratila se i predsjednik žirija Festivala, ambasador Španije u BiH Maria Aurora Eraskin, koja smatra da ova manifestacija značajno doprinosi integraciji BiH, ali i snažno podstiče i razvija svijest o neophodnosti zaštite životne sredine.

Selektor festivala Ratko Orozović ocijenio je da su svi odabrani filmovi odlični i da potvrđuju tezu da su "ekologija i turizam jedna porodica".

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je Srni da je ove godine osnovana i sekcija animiranog filma o temama iz ekologije i turizma.

"Uprkos teškim ekonomskim uslovima, uspjeli smo da održimo i kontinuitet festivala i visok kvalitet filmova. U tome su nam mnogo pomogli i lokalne zajednice - opština Pale, gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, te kantonalni i entitetski fondovi zaštite životne sredine i resorna ministarstva", istakao je Despić.

U okviru ceremonije otvaranja Festivala večeras je prikazan igrano-dokumentarni film "Lauš" Branke Bašević, koji je na nedavno održanom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu ostvario veoma zapaženu ulogu.

U programu Festivala, koji će trajti do 4. oktobra, u dvije festivalske kategorije autori će se boriti za jednu od devet zvaničnih nagrada, i to: gran pri festivala za najbolji film, bez obzira na kategoriju, zatim zlatna, srebrna i bronzana borovnica za najbolji turistički film, zlatna srebrna i bronzana lincura za najbolji ekološki film, te zlatni javor za najbolji kratki promotivni film i najbolji animirani film.

U pratećim programima sutra je predviđena posjeta Višegradu, gdje će gosti festivala biti u prilici da upoznaju Andrićgrad, a predviđena je i vožnja brodom na kojem će biti održana i prva konferencija za novinare, saopšteno je iz "Jahorina film festivala".

Za 3. oktobar predviđena je posjeta Sarajevu i Bosanskom kulturnom centru, gdje se odvijaju projekcije iz zvaničnog programa, te Istočnom Sarajevu, gdje je predviđena dodjela nagrada za "Najbolji ekološki projekat u BiH".

Gosti festivala će 4. oktobra biti u prilici da upoznaju ljepote olimpijske Jahorine, te da se provozaju šestosjedom, nakon čega je predviđen okrugli sto o temi "Izazovi životne sredine, od lokalnih do globalnih".

Festival će biti zatvoren istog dana u 19.00 časova u Hotelu "Damis" na Palama.

Pokrovitelj Osmog međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma "Jahorina film festivala" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo životne sredine i turizma Federacije BiH /FBiH/, te fondovi za zaštitu životne sredine Srpske i FBiH.

Generalni sponzor festivala je kompanija "BH telekom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije