Film i serije

Pet decenija filma "Moje pjesme, moji snovi"

Pet decenija filma "Moje pjesme, moji snovi"
Pet decenija filma "Moje pjesme, moji snovi"

NJUJORK - Ove godine se obilježava pet decenija od premijere kultnog filma "Moje pjesme, moji snovi".

Filmska adaptacija istoimenog mjuzikla Ričarda Rodžersa i Oskara Hamerstina, sa Džuli Endruz i Kristoferom Plamerom u glavnim ulogama, prvi put je prikazana 1965.

Na pitanje kako objašnjava popularnost ovog ostvarenja koja traje do današnjih dana, 79-ogodišnja Endruz je rekla: "Film je prije svega dobro urađen, sadrži odličnu muziku kao i efektnu scenografiju, planine i djecu i avanturu i ljubavnu priču".

Kako prenosi AP, u znak obilježavanja ovog jubileja, kompanija "20th Century Fox" izdaće boks set sa 5 blu-rej diskova/DVD-a, kao i novo izdanje saundtrek filma.

Sam mjuzikl biće prikazan najprije na TCM Festivalu klasičnih filmova, koji će se održati krajem mjeseca u Holivudu, i u više od 500 kina širom SAD-a tokom aprila.

"Moje pjesme, moji snovi" je osvojio 5 Oskara, među kojima za najbolji film, najbolju režiju i najbolju muziku.

Film se temelji na istinitoj priči porodice Fon Trap koja je 1938. pobjegla pred nacistima u Sjedinjene Američke Države, gdje je nastupala pod nazivom "Trapp Family Singers".

Većina pjesama iz filma - "The Sound of Music", "Edelweiss", "My Favorite Things", "Do-Re-Mi", postale su klasici koje rado izvode mnogi današnji umjetnici, poput Keli Klarkson, Meri Džej Blajdž i Lejdi Gaga, koja je otpjevala naslovnu numeru na ovogodišnjoj dodjeli Oskara.

Američka kongresna biblioteka je 2011. zaštitila film u okviru Nacionalnog filmskog registra i proglasila ga kulturnim, istorijskim i estetskim dobrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije