Film i serije

Pjevači "bodu oči" glumcima i publici

Pjevači "bodu oči" glumcima i publici
Pjevači "bodu oči" glumcima i publici

BANJALUKA - Srbijanski glumac Irfan Mensur nedavno je uzburkao javnost izjavom da su pjevačice na filmu vrijeđanje profesije i da one "služe samo za to da se film izreklamira i da se podigne saldo na računu".

Ipak, filmski radnici koji su bili u prilici da angažuju te da sarađuju s estradnjacima u svojim ostvarenjima ne slažu se sasvim s njim.

"Irfan bi bio u pravu da smo normalna država ili države, ali, nažalost, nismo. Ovdje je sve ko biva", kaže Nikola Pejaković, banjalučki glumac, koji je zajedno sa pjevačicom Sekom Aleksić, koju je Mensur i prozvao, igrao u filmu "Mi nismo anđeli 3".

Prema njegovim riječima, to je isto kao kad keramičar postane ministar odbrane ili žena sa kursom metalurgije pomoćnik ministra za kulturu.

"U tom smislu, ovo je prostor gdje nema pravila i gospodin Mensur treba da zna da je ovdje narodni običaj vrijeđanje profesije. I da se ne nervira puno", poručuje on.

Na pitanje jesu li danas filmske kuće prisiljene da zarad novca žrtvuju kvalitet, Pejaković odgovara da kod nas ne postoji ni klasično filmsko tržište, niti industrija živi od prodatih karata.

"Koje filmske kuće? Koji su to filmovi zaradili zato što su uzeli nekog s estrade? Možda nekad, ali u zadnjih 25 godina je sve imitacija filmske scene", dodaje on.

Ističe da je u spomenutom filmu Aleksićeva od samog početka znala da nije profesionalac i da se tako i ponašala. Svoj dio posla je, kaže, uradila kako je znala i umjela, i bila je vrlo pristojna i dobronamjerna.

Inače, folk zvijezda, koja je sada dobila ulogu u filmu "Milioner u telu siromaha" reditelja Bože Nikolića, uvrijeđena zbog Mensurove prozivke, poručila mu je da mu prepušta ulogu, iako je navodno planirala da dio novca od tog honorara donira u humanitarne svrhe.

Milica Kralj, reditelj predstave "Pukla bruka", u kojoj igra pjevačica Tijana Dapčević, navodi da je Dapčevićeva u ovom komadu bila potpuno na nivou zadatka, kao i da vjeruje da Aleksićeva u filmu "Mi nismo anđeli 3" simboliše nešto što je reditelj filma želio da pokaže.

"Predstava u kojoj igra Tijana napravljena je bez ikakvog budžeta i bez para poreskih obveznika. Ona je žena koja je završila muzički konzervatorijum, koja je isto kao i ja odrasla u pozorištu, samo što je njena mama bila prvakinja opere, a moji su roditelji bili glumci. Pored toga, ta predstava se bavi jednom veoma osetljivom temom i mislim da je ona mogla da doprinese tome da neki ljudi koji možda nikad na to ne bi obratili pažnju prosto dođu u pozorište na jednu tako osetljivu temu", kaže ona.

Problem je, kaže, što se danas ne snima toliko filmova, a sve je više glumaca, pa to što poneku ulogu dobiju pjevači izgleda kao veliki incident.

"Produkcija se smanjila tako da to izuzetno bode oči", dodaje poznata rediteljka.

Milorad Mandić Manda, direktor Pozorišta "Boško Buha" u Beogradu, koje je u predstavi "Crvenkapa" angažovalo djevojke iz grupe "Moje 3", navodi da, kada je u pitanju angažovanje profesionalnih pjevačica u funkciji predstave, kao što je to u "Crvenkapi", onda apsolutno stoji iza tog poteza.

"Zadaci koje su devojke dobile su, pre svega, pevački i smatrali smo da njih četiri mogu da ih ispune na najbolji način. Songove za predstavu je komponovao Aleksandar Lokner, član benda 'Bajaga i instruktori', ali i dugogodišnji saradnik Pozorišta 'Boško Buha' te dobitnik 'Sterijine nagrade' za muziku, dakle po mnogim kriterijumima vrhunski umetnik", tvrdi Mandić. Ističe da je pri izboru saradnika kod njega na prvom mjestu kvalitet.

"Svakako da je dolazak neke nove publike privučene njihovim imenima jedna od dodatnih prednosti", navodi on i dodaje da ništa ne treba generalizovati, te da svako ima svoje mišljenje i motive za neki poslovni potez.

Severinu ne žele na pozorišnim daskama

Severina Vučković, hrvatska pjevačica, koja radi na ulozi u mjuziklu "Naša bila štorija" autora Nenada Ninčevića i Gorana Karana, 2003. godine igrala je u predstavi "Karolina riječka", zbog čega su se pojedini glumci bunili, tvrdeći da "nije kompetentna da im uzima hljeb iz usta".

Pretprošle godine trebalo je da bude zvijezda u predstavi Tomaža Pandura "Rat i mir", ali su se članovi ansambla Hrvatskog narodnog kazališta pobunili zaprijetivši da neće da igraju na sceni s njom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije