Film i serije

Pljušte kritike na račun Kanskog festivala

Pljušte kritike na račun Kanskog festivala
Pljušte kritike na račun Kanskog festivala

KAN - Gotovo svake godine, kritike pljušte na račun Filmskog festivala u Kanu, počev od sastava žirija, preko liste filmova u zvaničnoj selekciji, pa sve do dodjele Zlatne palme.

Neke od tih kritika, međutim, ponavljaju se sa svakom novom smotrom, pa je tako i sa ovogodišnjom, 68. po redu.

Kako bi jednom zauvijek odgovorio na ove pritužbe, stručnjak za ekonomske analize Microeconomix preveo je u brojke festival od svog osnivanja 1946. godine do danas.

Na optužbu da nema dovoljno francuskih ostvarenja, Microeconomix ističe da zvanična selekcija iz godine u godinu sadrži sve više domaćih filmova. Sa više od 25 odsto francuskih filmova, ovogodišnja selekcija je "najfrancuskija" u istoriji Kroazete.

"Tokom 1950-ih i 1960-ih godina, francuski su činili manje od 10 odsto selektovanih filmova, dok taj procenat posljednjih godina premašuje 15 odsto", objasnio je potpredsjednik Microeconomixa Emanule Fro za Hafington post.

Analiza Microeconomix-a je, pak, potvrdila opasku da festival poziva sve manje novih reditelja premda danas, za razliku od 2009. kada ih je bilo svega pet odsto, nova rediteljska imena čine 50 odsto selektovanih. Ali, to je i dalje daleko od početnih godina festivala kada su tri četvrtine reditelja bile novajlije.

Tačno je i da se spisak reditelja zvanične selekcije ističe velikom dozom testosterona: od osnivanja festivala, udio rediteljki u glavnoj konkurenciji je gotovo beznačajan.

"Zvanična selekcija sadrži najviše tri rediteljki, ali najčešće samo jednu-dve ili nijednu", napominje Fro, priznajući da "feminizacija" profesije napreduje sporo.

Mnogi kritičari zamijeraju Kanu da stalno poziva iste ljude. Naime, neka imena su prosto "pretplaćena" na Kan: Nani Moreti je na Kroazeti predstavio sedam od 22 svoja filma, Hu Hsjao-Hsjen sedam od 19, Paolo Sorentino šest od 10, mada im to nije garantovalo osvajanje Zlatne palme.

Jedna od stalnih zamjerki je da se žiri sve više popunjava iz redova bivših takmičara - što je sasvim tačno. Najkraći put da postanete član Kanskog žirija jeste da se nadmećete za neku od nagrada. Učešće "bivških takmičara" dostiže čak 80 odsto, a u najboljem slučaju, kao ove godine, oni čine dvije trećine žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije