Film i serije

Pobijedila Ljubav

Pobijedila Ljubav
Pobijedila Ljubav

Austrijski reditelj Mihael Haneke dobitnik je "Zlatne palme" na 65. filmskom festivalu u Kanu za film "Ljubav".

To je priča o ljubavi dvoje profesora muzike u penziji i njihovom neizbježnom hodu ka smrti, o supružniku koji njeguje svoju suprugu koja je doživjela moždani udar. Njega glumi Žan-Luj Trentinjan, a nju Emanuela Riva, koji su se zajedno sa Hanekeom popeli na scenu da prime nagrade.

Ovo je druga "Zlatna palma" ovog režisera, pisca, filozofa i profesora, rođenog 1942. u Minhenu, a prvu je dobio prije tri godine za film "Bijela traka". Time se pridružio američkom režiseru Frensisu Fordu Kopoli, Emiru Kusturici, Dancu Bilu Augustu, Japancu Šohei Imamuri i belgijskoj braći Žan-Pjeru i Liku Dardenu, koji imaju po dvije "Zlatne palme".

"Ljubav" se odmah poslije premijere našla u samom vrhu svih kritičarskih lista na festivalu kao jedna od ljepših emotivnih priča viđenih na velikom ekranu.

Drugu nagradu osvojio je film italijanskog režisera Matea Garonea "Reality". "Reality" se bavi italijanskom, ali i sveopštom fascinacijom "Velikim bratom".

Poslije ceremonije dodjele nagrada, za sam čin svečanog zatvaranja odabran je film "Tereza Deskejru" nedavno preminulog velikog francuskog autora Kloda Milera. Njegov film je u Kan doveo i francusku zvijezdu Odri Tatu, koja igra naslovnu ulogu, nesrećno udatu, obrazovanu i avangardnu buržoasku ženu.

Ovogodišnji festivalski glavni program bio je kvalitetan i prilično snažan, u kojem su dominirale Francuska, Njemačka i Austrija. U zvaničnoj konkurenciji filmskog festivala, koji je trajao 12 dana, bila su 22 filma.

Kanski festival je, međutim, proticao bez uobičajene uzavrele atmosfere. Tmurne slike sa velikog platna uticale su na pad raspoloženja festivalske populacije. Uz to, svih festivalskih dana uglavnom je padala kiša.

Tako je ovo bio miran festival, bez skandala i persona non grata, ali ipak sa peticijom upućenom direkciji festivala zbog toga što se u zvaničnoj selekciji među režiserima filmova nije našla nijedna žena. Za američke filmove ovo je bila jedna od slabijih godina. Naime, američki filmovi "Na putu", "Ubij me nježno", "Paperboy" i "Blato" nisu osvojili nijednu nagradu.

TOP 5 HALJINA

Nataša Poli

Diane Kruger

Eva Longorija

Džejn Fonda

Džesika Alba

"Izvjestan pogled" i "Fipresci"

Prve festivalske nagrade su dodijeljene dan ranije. Pobjednik takmičarskog programa "Izvjestan pogled" prema odluci žirija kojem je predsjedavao britanski glumac i režiser Tim Rot je meksički film "Poslije Lucije" Mihela Franka. Žiri je posebno spomenuo i film "Djeca" bh. rediteljke Aide Begić, kojoj je pripala diploma, i to za djelo u kojem kroz likove brata i sestre slika sve probleme tranzicionog života u savremenoj BiH.

Nagrada žirija međunarodne kritike "Fipresci", čiji je predsjednik bio beogradski kritičar Borislav Anđelić, pripala je ratnoj drami "U magli", ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije