Film i serije

Pobjednik "Berlinala" cilja na "Srce Sarajeva"

Pobjednik "Berlinala" cilja na "Srce Sarajeva"
Pobjednik "Berlinala" cilja na "Srce Sarajeva"

Na crvenom tepihu jubilarnog 20. izdanja Sarajevo film festivala (SFF) kao i prethodnih dana mogla su se vidjeti mnoga manje ili više poznata lica, ali je šesti dan najveće bh. filmske smotre, u srijedu naveče, pripao tajvanskoj glumici Gui Lun-Mei.

Ova glumica publici SFF-a se predstavila ulogom Vu Žižen u filmu "Crni ugalj, tanak led", koji je dobitnik "Zlatnog medvjeda" ovogodišnjeg "Berlinala", a djelo je talentovanog kineskog reditelja Diaoa Inana. On je izjavio da voli boraviti u Sarajevu, za koje je saznao još u djetinjstvu kada je u Kini gledao filmove "Valter brani Sarajevo" i "Most" legendarnog Šibe Krvavca.

"Velika je čast biti ovdje. Ovo je divan grad, pun istorije, miran. Svi su tako prijateljski nastrojeni", kazala je Gui Lun-Mei, koja se kao specijalna gošća festivala na crvenom tepihu pojavila u društvu reditelja Inana, kako bi prisustvovala projekciji filma.

Inače, Inan je treći igrani film napravio u maniru film "noira" i pod očiglednim uticajem avangardnih američkih autora kao što su Dejvid Linč i braća Koen. Priča filma počinje jezivim otkrićem nekoliko ubistava u malom rudarskom gradu. Policija otkriva navodnog ubicu i u krvavom obračunu dva policajca su ubijena, a treći je ranjen. Prisiljen da se povuče, ranjeni policajac Žang Zili radi kao obezbjeđenje i odaje se alkoholu. Pet godina kasnije otkriva se niz novih, nevjerovatno sličnih ubistava, i Žang pokušava riješiti i tu misteriju, u čijem je središtu prelijepa žena, koju glumi Lun-Meijeva.

Nakon projekcije njih dvoje su se obratili publici, završavajući svoje kratke govore porukom ljubavi prema Sarajevu.

I ekipa filma "Pjesma moje majke" predstavila se na crvenom tepihu uoči svjetske premijere ove priče o kurdskim izbjeglicama, mladom učitelju i njegovoj staroj majci, koji se moraju preseliti iz doma u Istanbulu.

Riječ je o debitantskom dugometražnom ostvarenju turskog reditelja Erola Mintasa i prvi je film iz spomenute zemlje koji se ove godine našao u takmičarskom programu SFF-a. "Pjesma moje majke" je, zapravo, svojevrsni završetak trilogije budući da je Mintas ranije dva kratka filma posvetio upravo tematici odnosa sina i majke.

"Najvažnija je realnost ove priče. Jedno je vrijeme kurdski jezik bio zabranjen u Turskoj, ali nove generacije ga sve više uče i znaju. Ne zanima me nacionalnost, nego ljudska prava. Ako neko želi pričati svojim maternjim jezikom, treba to da mu dopustimo", poručio je reditelj.

SFF je iste večeri ugostio i ekipu filma "Spomenik Majklu Džeksonu", iza kojeg stoji reditelj Darko Lungulov. Film je osvojio 20 nagrada na više od 50 svjetskih festivala, a radnja ove crne komedije dešava se u vrijeme uklanjanja spomenika iz doba komunizma sa glavnog trga malog srbijanskog grada i tada glavni lik odlučuje da podigne spomenik Majklu Džeksonu i uvjerava prijatelje da mu pomognu.

Crvenim tepihom takođe su prošli i protagonisti takmičarskog filma "Nevjeste" i mnogi drugi filmski stvaraoci.

Zanimljivost je da je Direkcija SFF-a poklonila 71 ulaznicu Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH za filmske projekcije u okviru SFF-a.

 

Prikazana "Ida"  

Ostvarenje "Ida" Pavela Pavlikovskog prikazano je u Ljetnom kinu, a riječ je o filmu koji je učestvovao u okviru Specijalne prezentacije Međunarodnog filmskog festivala u Torontu prošle godine, gdje je osvojio nagradu "Fipresci". Radnja filma smještena je u 1962. godinu u Poljskoj, a prati Anu (18), koja se sprema da postane opatica u samostanu u kojem živi od djetinjstva jer je siroče. Ana saznaje da ima tetku Vandu, koju mora posjetiti prije nego što se zaredi. Dvije žene zajedno kreću na put.

Film o navijačici  

Kratki igrani film "U plavo" rediteljke Nejre Latić-Hulusić prikazan je u sklopu projekcije studentskih filmova.

Radnja filma prati vjernu navijačicu FK Željezničar, koja posljednje trenutke života odluči provesti na tribinama, gledajući utakmicu s najvatrenijim navijačima, te bolesničku postelju mijenja tribinama fudbalskog stadiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije