Film i serije

Poljskom filmu "Bazen" gran pri

Poljskom filmu "Bazen" gran pri
Poljskom filmu "Bazen" gran pri

Poljskom filmu "Bazen" Tomeka Duckog dodijeljen je gran pri 11. evropskog festivala animiranog filma "Balkanima" u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

Špela Čadež (Slovenija), Marko Meštrović (Hrvatska) i Milen Alempijević (Srbija), žiri glavnog takmičarskog programa, ovo veliko priznanje dodijelio je Duckom za "jednostavnost i lakoću u opisu doživljaja prolaznosti, kao i za delikatnu zvučnu sliku koja povezuje dvije vremenske perspektive".

Nagrada se sastoji od diplome, pehara "Lepenac" i novčanog iznosa od 120.000 dinara.

Najboljim filmom jugoistočne Evrope proglašeno je ostvarenje "Simulakra"   Ivane Bošnjak i Tomasa Džonsona iz Hrvatske za, kako se navodi u obrazloženju žirija, "tehnički superiorno izveden lutka-film u kome autori, služeći se simbolikom lavirinta i ogledala, transcendiraju praiskonsku dramu čovjeka i njegovog alter ega".

Žiri je dodijelio i specijalne nagrade u okviru glavnog takmičarskog programa. 

Robertu Kataniju iz Italije ovo priznanje dodijeljeno je za film "Odsutan",  "rafiniranu likovnost i zvučnu teksturu u funkciji izražajnog oblikovanja misaonog prostora".

Kalvin Antoan Blanden iz Francuske dobio je nagradu za film "Moje drago tijelo", a Ana Bener, Pija Borg i Džemi Burdit iz Velike Britanije za ostvarenje "Kroz trnje", koje predstavlja ekspresivan prikaz poremećenih odnosa između majke i sina.

Rebeka Bloher iz Njemačke kući je odnijela nagradu za film "Mučenje", a Robert Lebel iz Njemačke za film "Vjetar", duhovito tumačenje ljudske moći prilagođavanja teškim uslovima egzistencije i težnje da tradicija opstane.

Izabela Plućinski (Izabela Plucinska) iz Poljske za film "Draga" nagrađena je, kako je žiri kazao, za sklad animacijske tehnike i osjetljive priče o nestajanju sjećanja.

Nagrada SAE instituta iz Beograda koja se dodjeljuje studentskom filmu iz Srbije dodijeljena je autorki Uni Isailović za film "Običan dan". Nagrada se sastoji od diplome i kursa 3D animacije na ovom institutu.

Ostvarenja koja su dobila specijalne nagrade

"Nasljeđe" autora Zolta Bukte iz Mađarske

"Plaža" autora Pavela Prevenckog iz Poljske

"Mithopolis" autorke Aleksandrae Hetmerove iz Češke

"Majka Beštija" autorke Juliane Gal iz Mađarske

"Tako mala stvar" autora Mizmora Vacmana iz Izraela

 "Idoli" autorke Valentine Lo Duka iz Italije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije