Film i serije

Pozitivan pogled na kulturnu različitost

Pozitivan pogled na kulturnu različitost
Pozitivan pogled na kulturnu različitost

Filmska radionica u kojoj učestvuju finalisti projekta "Filming the Other" počela je u ponedjeljak u Banjaluci, u organizaciji producentske kuće "WizArt".

Četrnaest mladih autora iz cijele BiH tako će imati priliku da sluša predavanja i diskutuje o svojim filmskim idejama sa režiserom Goranom Radovanovićem iz Srbije, a tu su još i Zila Bous iz Velike Britanije, te domaći režiser Sead Kreševljaković.

"Osnovni cilj projekta 'Filming the Other' je da kroz film, kao umjetničku formu, doprinesemo izgradnji pozitivnog pogleda na kulturnu različitost. Želja nam je da kroz radionice i proces snimanja dokumentarnih filmova povežemo mlade kreativne ljude iz različitih dijelova BiH", kazala je Mirjana Milobratović, koordinator radionice.

Istakla je da je na konkurs pristiglo mnogo zanimljivih ideja, ali da nažalost nisu bili u mogućnosti da svima pruže priliku da učestvuju u daljem radu.

"Ali, vjerujem da ćemo u budućnosti raditi na sličnim projektima, te da će i oni koji sada nisu imali uspjeha dobiti svoju priliku", naglasila je Milobratovićeva.

Dodala je da su prilikom odabira ideja prednost imali kandidati sa prethodnim iskustvom u dokumentarnoj formi, ali da se selekcija suštinski vršila na osnovu kvaliteta ideje i njenog pristupa.

Rezultat projekta "Filming the Other" biće snimanje tri polučasovna dokumentarna filma, a na njima će raditi mladi bh. autori Tanja Šljivar, Anja Kavić, Saša Karanović, Goran Dakić i Nemanja Savanović iz Banjaluke, zatim Lamia Sabić, Šejla Lajlani i Mirza Skenderagić iz Sarajeva, Jovana Ćurić iz Istočnog Sarajeva, Bojan Josić iz Brčkog, te Damir Bošnjak iz Tuzle, kao i Monika Šimunac iz Novog Travnika, Silma Šabanija iz Hadžića i Ernesto Kulašić iz Busovače.

Tri kratka filma, u okviru omnibus dokumentarca, imaće premijeru 18. januara naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije