Film i serije

Preko crvenog tepiha do "Srca Sarajeva"

Preko crvenog tepiha do "Srca Sarajeva"
Preko crvenog tepiha do "Srca Sarajeva"

Crvenim tepihom 20. jubilarnog Sarajevo film festivala u subotu naveče prošetale su brojne zvijezde iz BiH i regiona, a pored njihovog defilea, veliku pažnju prublike privuklo je i otvaranje takmičarskog programa za igrani film.

Film "Cure - Život druge", rediteljke Andree Štake, prikazan je u zatvorenoj sali, jer je kiša onemogućila projekcije u otvorenim kinima.

Ipak, nije uspjela da spriječi dolazak poznatih ličnosti iz svijeta filma, koje su na crvenom tepihu zagrijale atmosferu.

Za glamur su bile zadužene glumice Ada Kondesku, Zrinka Cvitešić, Maja Zečo i Mirjana Karanović. Iako najstarija, Karanovićeva je bila savršeno šarmantna u elegantnoj crnoj haljini.

Međutim, uzdahe je izmamila i hrvatska glumica Bojana Gregorić, koja je pozirala s izbačenom nogom.

U svečanim toaletama, pažnju publike, ali i brojnih predstavnika sedme sile privukli su glumci Goran Navojec i Zana Marjanović, pjesnik i scenasrista Abdulah Sidran, te meksički glumac i producent Gaela Garsia Bernal.

Sve je bilo u znaku dva filma - pomenutog "Cure - Život druge" i "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić.

Oba ostvarenja su imala međunarodne premijere, "Cure" u okviru takmičarskog programa, a "Otok ljubavi" u sklopu "Open Aira".

Štaka, inače dobitnica "Srca Sarajeva", na crvenom tepihu je kazala da bi joj bilo drago da ponovo osvoji neku nagradu na SFF-u.

"Srce nam uvijek treba u životu i nemam ništa protiv", rekla je Štaka.

Srbijanska glumica Mirjana Karanović, koja igra glavnu ulogu u filmu "Cure", kazala je da uvijek uživa u Sarajevu i da je saradnja sa Štakom bila odlična.

Crvenim tepihom je prošetala i ekipa filma "Otok ljubavi". Glavni glumci Ermin Bravo i Leon Lučev istakli su da je riječ o filmu nakon kojeg publika iz kino-sale izlazi s osmijehom na licu.

Sarajevo će i ove godine biti metropola kvalitetnih filmova i dobre zabave.

Ovogodišnje jubilarno izdanje najznačajnije regionalne filmske smotre do 23. avgusta publici će ponuditi rekordnih 247 filmova iz 60 država kroz 19 programskih cjelina, a organizatori očekuju kako će ih pogledati i više od 100.000 ljubitelja filmske umjetnosti.

SFF, koji ove sezone slavi 20. jubilarno izdanje, prošao je dugačak put do glamuroznog festival, koji crveni tepih puni zvučnim imenima.

Publika će i danas imati priliku da uživa u bogatom programu. Bosanskohercegovački igrani film "Reket", prema scenariju i u režiji Admira Buljugića i u produkciji "Našeg filma" biće prikazan pred sarajevskom publikom danas u 17 časova u sali opštine Novi grad, u okviru pretpremijere.

Između ostalog, u Narodnom pozorištu, u okviru takmičarskog programa, biće prikazan njemački film "Mocondo" Sudabeha Mortezaia i "Miss Violence" reditelja Aleksandrosa Avranasa, kao i in memoriam projekciju kultnog filma "Maratonci trče počasni krug" u čast nedavno preminulog beogradskog glumca Bore Todorovića.

"Open Air" za sutra je pripremio projekciju filma "Potraga" Mišela Hazanaviciusa.

Unutar "Kinoscopea" u "Meeting Pointu" biće održana projekcija filma "U vezi s nasiljem" Gorana Huga Olsona.

"Na kafi sa..." glumcima "Otoka ljubavi"

Programu SFF-a "Na kafi sa..." danas je prisustvovala ekipa filma "Otok ljubavi", na čelu s rediteljkom Jasmilom Žbanić i književnikom Aleksandrom Hemonom. Film tretira tematiku homoseksualne ljubavi, a ono što je interesantno je saradnja Žbanićeve i Hemona, koji su na scenariju radili komunicirajući preko Skypea.

"Neki ljudi imaju granice, no ukoliko ovaj film pomiče te barijere, mi smo jako sretni", kazala je Žbanićeva o svom ostvarenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije