Film i serije

Premijera filma "Ant-Man" u BiH 16. jula

Premijera filma "Ant-Man" u BiH 16. jula
Premijera filma "Ant-Man" u BiH 16. jula

Najnoviji "Marvelov" film "Ant-Man" biće premijerno prikazan 15. jula širom svijeta, a gledaoci u bh. bioskopima će ga moći pogledati od 16. jula.

Akcionu avanturu režirao je Pejton Rid, priču su pisali Edgar Rajr i Džo Korniš, a uz njih su na scenariju radili i Adam Makej i glumac Pol Rad. Direktor fotografije je oskarovac Rasel Karpenter ("Titanik"). Glavne uloge igraju Pol Rad, Majkl Daglas i Evanđelina Lili.

"Marvelov" filmski univerzum prvi put na veliko platno donosi jednog od začetnika Osvetnika - Antmena, odnosno Čovjeka mrava. "Marvel" je predstavio Henka Pima/Antmena još 1962. godine, a zatim se Pim pojavljuje uz Osvetnike u debiju tima 1963.

Pim je postao Čovjek mrav kad je otkrio hemijsku supstancu pomoću koje mijenja svoju veličinu i dobija nadljudske sposobnosti. Uz napredak još jedne Pimove tehnologije, on ima mogućnost i da upravlja armijom mrava.

Novo "Marvelovo" ostvarenje je akciona avantura vještog lopova Skota Langa - današnjeg, mladog Antmena.

Ostarjeli doktor Pim ga naoružava zadivljujućom moći da se smanji, a da mu se pri tome snaga poveća. Lang mora da probudi uspavanog junaka u sebi i pomogne Pimu da zaštiti tajnu spektakularnog Antmen odijela od sve veće prijetnje koju donosi novo doba, navodi se u najavi.

Pim i Lang moraju da prevaziđu naizgled nepremostive prepreke da bi njihov plan uspio, a plan je odvažna krađa koja će spasiti svijet.

Antmena, tj. Skota Langa igra Pol Rad. Evanđelina Lili je Houp, kćerka doktora Pima, koga igra slavni Majkl Daglas. U ekipi su i Kori Stol, Bobi Kanaval i Majkl Penja.

Reditelj Rid kaže da mu se dopalo što palica prelazi sa Henka Pima na Skota Langa.

"Tako u filmu imamo sjajnu dinamiku između učitelja i učenika. To je klasična "Marvelova" dinamika među likovima u stripu, a to još nismo vidjeli u 'Marvelovim' filmovima", navodi Rid. Veći dio filma je snimljen u Atlanti, ali je početak bio u San Francisku.

Ako su nas decenije i decenije postojanja stripova ičemu naučile, to je onda činjenica da velike izdavačke kuće smrt ne doživljavaju kao mi. Nama se ona desi. U stripovima vladaju drugi zakoni - lova diktira život jednog lika. Ako je isplativ, ako ga bije status ili je ljubimac obožavalaca, reanimiraće ga sve i da su ga na doboš bacili na kraju prethodne epizode. Tako ova velika kompanija i dalje "budi" sve one likove koji su imali "slavu" u svojim stripovima i godinama unazad zabavljali čovječanstvo crtežima i pokojom rečenicom.

Top 4 najskuplje ekranizacija stripa:

  • "Spider-Man 3" (2007.) - 258 miliona dolara budžeta

Vječni "Marvelov" superjunak koštao je mnogo novca u trećem filmskom izdanju, ali mnogo je i zaradio - gotovo 900 miliona dolara. Studio je trljao ruke i planirao snimiti četvrti nastavak s istom ekipom.

  • "Vitez tame: Povratak" (2012.) - 230 do 250 miliona dolara budžeta

Završni dio Nolanove trilogije o Betmenu zadovoljio je i publiku i ozbiljne filmofile, pa i kritičare. Početak kino-distribucije filma obilježila je pucnjava u kinu u Aurori, ali i nakon te tragedije film je uspio privući publiku te je zaradio više od milijardu dolara.

  • "Čovjek od čelika" (2013.) - 225 miliona dolara budžeta

Supermen je neuništiv - nije ga mogao ubiti ni slabašan uspjeh filma "Supermen - Povratak" iz 2006, nakon čega se činilo da će franšiza stagnirati. Zaradio je više od 650 miliona dolara.

  • "Osvetnici" (2012.) - 220 miliona dolara budžeta

Kad imate cijelu grupu superjunaka - Ajronmena, Hulka, Tora, Kapetana Ameriku, Hokija i Blek Vidou te Džosa Vidona za kormilom. Osim u kinima, studio je dobro zaradio i na prodaji figurica i ostalog materijala, a uporedo s filmom izdata je i kolekcija stripova koja se nastavlja na priču Osvetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije