Film i serije

Preminuo legendarni glumac Miki Runi

Preminuo legendarni glumac Miki Runi
Preminuo legendarni glumac Miki Runi

Holivudska legenda Miki Runi, čije je pravo ime bilo Džo Jul Mlađi, preminuo je u 94. godini, a slavni glumac igrao je u više od 300 filmova i TV serija, ženio se čak osam puta i ima 12 djece.

Imao je šest godina kada je zaigrao prvu rolu na filmu "Orchids and Ermine" kao patuljak s cigarom u ustima, iako je njegovo prvo pojavljivanje na pozornici bilo kada je imao samo 17 mjeseci, kada se sa roditeljima pojavio u jednom vodvilju.

U filmu "A Family Affair" igrao je sina sudije iz malog grada. Film je postao hit iz kojeg se rodila serija. Snimana je osam godina.

Istovremeno, glumio je u mjuziklu s proslavljenom mladom zvijezdom Džudi Garland. Do 1939. godine već je učvrstio svoje mjesto u Holivudu.

Tokom zlatnog doba Holivuda glumio je sa svim holivudskim ljepoticama, od Elizabet Tejlor do Odri Hepbern u "Doručku kod Tifanija".

Bio je prvi tinejdžer koji je osvojio nominaciju za "Oscara" u glavnoj muškoj ulozi i dobio je posebnog "Oscara" za mlade 1938. godine za film "Boys Town" sa Spenserom Trejsijem.

Sir Lavrens Olivier jednom je rekao da je Runi najveći glumac kojeg su SAD iznjedrile, a nije prestajao da glumi ni u posljednjim godinama života. Među posljednjim ulogama su mu one u filmovima "Noć u muzeju" i "Mapeti".

Uz uspješnu karijeru, imao je i buran privatni život koji su obilježili brojni razvodi i bankrot, a ime mu se u dva navrata pojavljivalo u tabloidima - prvi put zbog veze i braka s Avom Gardner, a drugi put prije nekoliko godina kad je tužio zbog zlostavljanja i prevare svoga usvojenog sina Kristofera Ejbera i njegovu suprugu.

Do kraja je bio odan svom motu: "Nemojte se penzionisati, već inspirišite druge."

Prebrzo odrastanje

Legenda Miki Runi jednom prilikom je priznao kako ga je slava natjerala da prebrzo odraste. S 30 godina osjećao se kao da ima 100. Početkom šezdesetih godina proglasio je bankrot zbog alimentacija i raskošnih života bivših žena. Međutim, vratio se filmom "Pete's Dragon" iz 1977. godine, a predstava u kojoj je igrao, "Sugar Babies", bila je hit na Brodveju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije