Film i serije

Prokletstvo kanskih laureata

Prokletstvo kanskih laureata
Prokletstvo kanskih laureata

KAN - Filmska kritika je iznenađena činjenicom da je novi film Andreja Zvajginceva "Levitijan", koji je imao izuzene ocjene na Kanskom festivalu, dobio tek nagradu za scenario, kao i odlukom žirija da ignoriše novi film braće Darden.

Glavnu nagradu 67. Kanskog festivala, "Zlatnu palmu", dobio je turski režiser Nuri Bilge Čejlan za film "Zimski san".

Turski i ruski film ostavili su veoma jak utisak i mnogi smatraju da su to dva najbolja filma festivala.

Siže Čejlanovog pobjedničkog "Zimskog sna" baziran je na priči Čehova, dok je Zvjagincev, prema sopstvenim riječima, uzeo realni slučaj iz života američkog buntovnika koji se borio za svoja prava.

Film je potom "prebacio" na rusku stranu, jer je, kako objašnjava, shvatio da je priča univerzalna i da se mogla odigrati bilo gdje.

Premijeru "Levijatana", posljednjeg festivalskog dana, mnogi su iščekivali kao trijumf. I trijumf se dogodio, ali ne i "Zlatna palma".

Uprkos odličnim kritikama u vodećim svjetskim časopisima i festivalskim izdanjima koji se bave filmom, žiri nije bio tog mišljenja.

Kritika posebno ukazuje na činjenicu da je film koji je dobio Gran pri festivala, odnosno drugu nagradu po značaju, "slabašno djelo", ali se radi o italijanskom filmu, pa je bilo uputno da filmska diva i slavljenica Sofija Loren uruči priznanje baš filmu koji dolazi iz njene zemlje.

Radi se o italijanskom filmu "Čudo" Alise Rorvaher - tragikomediji o pčelarima, koji je filmska kritika i publika u Kanu ocijenila kao "osrednji".

Posebno iznenađenje je činjenica da film "Dva dana, jedna noć", dvostrukih osvajača "Zlatne palme" braće Darden, nije dobio nijednu nagradu, a bio je među najoblje ocijenjenim filmovima.

Mnogi vjeruju da se radi o "prokletstvu" laureata. Naime, niko iz malog kruga autora koji su uspjeli da dva puta pobijede u Kanu nije do sada dobio treću "Palmu".

Jedan broj kritičara podsjeća da je i Emir Kusturica sa svojim filmom "Život je čudo", i sam dvostruki osvajač "Palme", svojevremeno oštećen u Kanu zbog, kako se smatra, činjenice da je dva puta podigao "Zlatnu palmu".

Kao i obično, mnogobrojni filmski zaljubljenici imali su svoje favorite, a žiri je, pak, imao svega nekoliko nagrada na raspolaganju.

Ruski filmski kritičar Valerij Kičin razloge nekih, kako smatra, nelogičnoh odluka žirija Kanskog festivala ove godine čak vidi u činjenici da su u žiriju prevladavale žene, odnosno u "logici feminističkog žirija".

Predsjednik ovogodišnjeg žirija bila je Džejn Kempion, čiji je "Klavir" svojevremeno dobio "Zlatnu palmu". Kempionova ima veliki ugled u filmskim krugovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije