Film i serije

SFF i ove godine organizuje program posvećen danu ljudskih prava

SFF i ove godine organizuje program posvećen danu ljudskih prava
SFF i ove godine organizuje program posvećen danu ljudskih prava

SARAJEVO - Sarajevo Film Festival (SFF) i ove je godine već šesti put organizovao program posvećen obilježavanju Dana ljudskih prava u saradnji s Ambasadom Švajcarske u BiH.

- Filmovi koje smo pripremili su već prikazani film "Povratak u Homs" reditelja Talala Derkija i film "Lovci na zločince" u režiji Huana Hozea Lozana i Nikolasa Vadimofa, koji će biti prikazan u popodnevnim satima u Multiplex Cinema Cityu. Oba filma se bave problemom ljudskih prava - istakla je danas za Agenciju Fena koordinatorica programa Nejra Kozarić.

Dodala je da je održana i panel diskusija "Put bez povratka", gdje su predstavnici Ambasade Švajcarske u BiH, Savjeta Evrope te glumac Gael Garcia Bernal, počasni gost SFF-a odgovarali na pitanja.

Kozarić je istakla da SFF i kroz svoj Takmičarski program - dokumentarni film prikazuje filmove inspirsrane različitim aspektima ljudskih prava, dodajući da se obilježavanjem ovog značajnog dana nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

Ujedno je najavila da će na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada SFF-a bit uručena i Nagrada za ljudska prava. Ona se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa - dokumentarni film koji na najbolji način obrađuje tematiku ljudskih prava.

Nagradu u iznosu od 3.000 evra osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije