Film i serije

SFF ispunio očekivanja

SFF ispunio  očekivanja
SFF ispunio očekivanja

Sedmo veče 20. izdanja Sarajevo film festivala (SFF) nastavilo je niz uspješnih i posjećenih projekcija, a sudeći po atmosferi koja vlada širom grada, ova kinematografska manifestacija opravdala je očekivanja.

Ni najavljena kiša, zbog koje su projekcije otvorenih kina preseljene u zatvorene prostore, nije pokvarila dobru atmosferu koja je vladala među filmskim stvaraocima.

Tako se među brojnim ličnostima iz javnog i kulturnog života BiH i regije mogla vidjeti i ekipa najnovijeg turskog igranog filma "Janje", koji je prikazan u takmičarskom programu, u konkurenciji za najprestižniju nagradu festivala.

Radnja filma je smještena u malo selo u brdovitim predjelima Anadolije, a tradicija u tom mjestu nalaže da se obred obrezivanja muške djece proslavlja uz muziku i veselje. U fokusu je siromašna porodica u kojoj živi dječak Mert, koji će takođe biti obrezan, ali njegov otac nema novca za slavlje. Mertova majka Medine ulaže sve napore kako bi obred pripremila dostojanstveno uz nezaobilazno jagnje, što je simbolično u naslovu filma.

"Prvenstveno sam se bazirao na pojam žrtvovanja u našoj kulturi", kazao je Kutlug Ataman, režiser i scenarista filma, te dodao da je htio prikazati život u izolovanoj tradicionalnoj turskoj porodici, te prikazati odnos sin - otac i neizostavni pojam žene-majke u porodici.

Nursel Kose, glumica u ovom filmu, izrazila je nadu da će film osvojiti nagradu.

Na crvenom tepihu na glavnom trgu Sarajevo film festivala ispred Narodnog pozorišta našla se i ekipa još jednog takmičarskog filma, predvođena rediteljem Silasom Cumerkasom, a riječ je o grčkom ostvarenju "A Blast". Sarajevo je, takođe, posjetila i Maria Drandaki, producent filma, te glumica Ageliki Papulija, koja je već jednom dobila nagradu "Srce Sarajeva" za najbolju žensku ulogu.

Takođe, nakon projekcije filma "Tragovi prošlosti", dodijeljena je i nagrada "Katrin Cartlidge" fondacije, čiji je ovogodišnji kustos Ken Louč, jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, a priznanje su dobili filmski stvaraoci Abdel Salam Šehadeh i Ašraf Mašaravi. Dobitnik pomenute nagrade je novi filmski "glas" čiji rad, na neki način, utjelovljuje Ketrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

Održan je i program "Tribute to Michael Winterbottom", te projekcija njegovog filma "Welcome to Sarajevo" iz 1997. godine i razgovor s ovim britanskim rediteljem.

Ovogodišnje jubilarno izdanje SFF-a trebalo bi da bude okončano ove subote u večernjim časovima, kada je planirana svečana ceremonija dodjele festivalskih nagrada najboljim filmovima i pojedincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije