Film i serije

Salma Hajek se nada da će "Prorok" inspirisati mlade

Salma Hajek se nada da će "Prorok" inspirisati mlade
Salma Hajek se nada da će "Prorok" inspirisati mlade

BEJRUT - Glumica Salma Hajek predstavila je u Libanu animirani dugometražni film "The Prophet" (Prorok) za koji kaže da se nada da će inspirisati mlade da razmišljaju van kalupa o načinima na koje mogu da poboljšaju svijet.

Hajekova je u Libanu, zemlji porijekla njene porodice, prisustvovala međunarodnoj premijeri filma koji je napisao i režirao Rodžer Olers, tvorac "Diznijevog" "Kralja lavova".

Glumica je rekla AP-u da film nosi "poruku mira". "Mislim da bi cijelom svijetu trebala poruka mira, a više od poruke mira, potrebo je da pogledaju nešto što diže duh i što je radosno i što možete da podijelite sa porodicom", rekla je ona na crvenom tepihu uoči premijere u centru Bejruta.

Film je priča o Almitri, mladoj djevojci koja pronalazi glas koji je izgubila kroz prijateljstvo sa Mustafom, pjesnikom zatvorenim zbog svojih ideja. Hajekova daje glas i djevojčicinoj majci Kamili.

Priča je zasnovana na knjigi "Prorok" čuvenog libanskog pisca Halila Gibrana koja od 1923. inspiriše generacije umjetnika. Knjiga, serija pjesama o ljubavi, radosti, tuzi, radu prevedena je na 40 jezika i stalno se štampa.

Film je podijeljen u poglavlja koja su radili različiti ilustratori. Muziku je napisao Gabrijel Jaer, francuski kompozitor libanskog porekla koji je dobio "Oskara" za "Engleskog pacijenta".

Hajekova, čiji su baba i djeda iz Libana, opisala je film kao "ljubavno pismo njenom nasljeđu" i izrazila nadu da će "Prorok" podstaći nove generacije da drugačije razmišljaju.

"Kroz ovu knjigu sam upoznala djeda. Kroz ovu knjigu djeda me je učio o životu. Tako da je ovo jako ličan film za mene", rekla je glumica novinarima.

Hajekova je dodala da je kroz ilustracije bilo moguće "uhvatiti" duh Gibranovog djela. "Film ohrabruje nove generacije da odu negde, razbiju kalup" i promene svijet, rekla je ona.

Film je takođe publici prenio poruku o saosjećanju i humanosti. Gibran, rekla je zvijezda filma "Frida", je "arapski pisac koji je pisao filozofiju i poeziju i koji je zbližavao religije i svjetove".

Na crvenom tepihu, Hajekova, koja je nosila haljinu libanske dizajnerke Eli Sab, rekla je da njena sedmogodišnja kćerka nije pročitala knjigu, ali da je pogledala film.

"Teško je da dijete razume knjigu, zbog toga smo snimili film. Film razume jer vidi slike svjetova", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije