Film i serije

Srednjoškolac snimio film o "ćiri"

Srednjoškolac snimio film o "ćiri"
Srednjoškolac snimio film o "ćiri"

TREBINJE - Srednjoškolac Marko Brkić iz Trebinja snimio je kratkometražni film o uskotračnoj pruzi i popularnom "ćiri", kojim će se predstaviti na prvom festivalu srednjoškolskog kratkog filma u Sarajevu.

Marko, koji je maturant Srednje ekonomske škole u Trebinju, kaže da je stvaranje filmova njegova opsesija i da mu u svemu pomažu drugovi i drugarice iz škole.

"S obzirom na to da je u Trebinju još veoma prisutan žal za željeznicom i popularnim 'ćirom', koji su ukinuti dvije decenije prije mog rođenja, i ja sam se nekako vezao za tu priču, pa smo se moji drugovi i ja odlučili na priču o tome starom vremenu", kaže Marko.

Objašnjava da je riječ o kratkometražnom filmu, koji traje sedam minuta i prati ljubavnu priču dvoje mladih iz vremena uskotračne pruge, koja je ukinuta sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Dodaje da je, u stvari, većina njegovih djela - priča, ideja, pjesama, u vezi s ovim vozom.

Pojašnjava da je režiju i montažu filma on uradio, ali da je cjelokupan projekat realizovan uz podršku mentora Jadranke Mišić, profesora informatike u njegovoj školi.

Dodaje da su drugari iz škole tumačili uloge u ovoj ljubavnoj filmskoj priči iz doba "ćire".

Ovaj ambiciozni srednjoškolac od sarajevskog festivala očekuje mnogo, jer će mu i samo učešće predstavljati odskočnu dasku da upiše režiju nakon što završi srednju školu.

Na konkurs Festivala srednjoškolskog kratkog filma stiglo je 109 aplikacija iz 33 grada BiH, a odabrano je 15 najboljih filmova koji će biti prikazani u Sarajevu 25. aprila u bioskopu "Meeting Point".

Festival je dio projekta "Connecting Creatively", koji sprovodi Ambasada Velike Britanije s lokalnim i međunarodnim partnerima, a finansira Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije