Film i serije

Suočavanje s tranzicijom za "Zlatnu mimozu"

Suočavanje s tranzicijom za "Zlatnu mimozu"
Suočavanje s tranzicijom za "Zlatnu mimozu"

Crnohumorni film "Spomenik Majklu Džeksonu" reditelja Darka Lungulova iz Srbije osvojio je gran pri 28. filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), koji je zatvoren u četvrtak naveče, dok je za režiju nagrađen Nikola Vukčević iz Crne Gore za film "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa".

Gran pri "Zlatna mimoza" pripao je ostvarenju "Spomenik Majklu Džeksonu", a žiri, koji je jednoglasno odlučio o pobjedniku, naveo je da se radi o hrabrom i poetskom suočavanju sa surovom tranzicionom stvarnošću.

Pobjednički film 28. FFHN crna je komedija inspirisana bizarnim trendom građenja spomenika holivudskim herojima i pop ikonama po manjim mjestima u Srbiji i na Balkanu (Rokiju, Tarzanu, Brusu Liju...).

Lungulov je krenuo od novinske vijesti da se u selu Žitište u Vojvodini gradi spomenik Rokiju, što mu se učinilo kao perfektna metafora za opšte stanje, a kako je naveo u Herceg Novom, to je i priča o svima nama, koji smo još zarobljeni u vakuumu vremena i preispitujemo ko su bili naši heroji iz Prvog i Drugog svjetskog rata - da li su to bili partizani, četnici, ko su bili naši heroji devedesetih, te ko su danas, u "bezherojskom vakumu".

'"Zlatna mimoza" za režiju dodijeljena je Vukčeviću, jer je uspostavio blizak odnos filmske priče s publikom, vodeći veliku glumačku ekipu kroz burne godine naše prošlosti", istakao je stručni žiri, koji su činili Meto Jovanovski, Slobodan Šnajder i Branko Baletić.

"Zlatna mimoza" za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Janku Popoviću Volariću, dok je za najbolju žensku ulogu nagrađena Jasna Đuričić. Za scenario je nagrađen film "Bez motivacije" izraelske scenaristkinje i rediteljke Talije Lavije, a u kategoriji dokumentaraca glavnu nagradu osvojio je film "Kraljica" Manuela Abramoviča, dok je specijalna nagrada dodijeljena autorki iz Finske Iris Herme za film "Dijete tihe zime".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije