Film i serije

Svjetska premijera "Sunčanice"

Svjetska premijera "Sunčanice"
Svjetska premijera "Sunčanice"

BEOGRAD - Svjetska premijera filma "Sunčanica", slavnog ruskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova, održana je večeras u Sava centru u Beogradu.

Mihalkov je pred početak projekcije poručio da je odabrao Beograd za premijeru, jer je Srbija bila zemlja koja je primila desetine hiljada ljudi, žrtava građanskog rata, o kojima govori film.

- Upravo ovdje su ostali zemni ostaci tih ljudi i ruskih generala i zato baš u Beogradu, među prijateljima, slavimo "rođenje" "Sunčanice" - rekao je Mihalkov u prepunoj sali Sava centra.

On je istakao da je izabrao Beograd jer voli Srbiju, te da to ne treba objašnjavati, dodajući da je potrebno objasniti samo kad nekoga ne voliš.

Ruski reditelj ističe da je, nakon Beograda, sljedeća stanica filma "Sunčanica" Krim, odnosno Sevastopolj, jer su, kako je naveo, Beograd i Srbija primili ruske oficire 20-ih godina prošlog vijeka kada su odlazili sa Krima, te junaci filma sada dolaze u Srbiju i onda se vraćaju na Krim, što je vrlo važan "simbolički krug".

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je došao da podrži svog starog prijatelja Nikitu Mihalkova, čija je karijera jedna od najbriljantnijih u istoriji kinematografije.

- On je jedan od onih autora koji nikada nisu pogriješili, kod kojih je svaki film veći od samog filma, ne samo od života. Očekujem uzbudljivo veče jer je on i jedan od najvećih reditenja ikada - naglasio je Kusturica.

Srpski glumac Miloš Biković, koji igra jednu od glavnih uloga u filmu, rekao je da je ponosan što se ovaj film prvi put  prikazuje baš u glavnom gradu Srbije, i dodao, da je bilo sjajno raditi sa velikim umjetnikom kao što je Mihalkov.

Premijeri su prisustvovala mnoga ugledna imena iz javnog i kulturnog života Rusije i Srbije, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministri u Vladi Srbije, predstavnici ruske Dume, ugledni filmski radnici iz cijelog svijeta. Na beogradsku premijeru stigla je i cijela ekipa filma - glavni glumci Viktorija Solovjova i Martin Kalita, te montažer filma "Sunčanica" Svetolik Mića Zajc, dugogodišnji saradnik Emira Kusturice.

Scenario filma, pisan prema istoimenom romanu nobelovca Ivana Bunjina, gledaoce vodi u dvadesete godine prošlog vijeka na poluostrvo Krim, odakle se poslije građanskog rata evakuiše poražena armija "bijelih Rusa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije