Film i serije

TFF okupio ljubitelje sedme umjetnosti

TFF okupio ljubitelje sedme umjetnosti
TFF okupio ljubitelje sedme umjetnosti

TUZLA - Tuzlanskom premijerom srbijanskog kandidata za "Oscara", filma "Montevideo, vidimo se", u režiji Dragana Bjelogrlića, počeo je 3. Tuzla film festival, koji će trajati do 14. septembra, kada će stručni žiri nagraditi najbolje filmove u četiri kategorije: dugometražni, animirani, kratki i dokumentarni film.

U velikoj sali Bosanskog kulturnog centra, pred brojnim zvanicama iz javnog života, govorili su Boris Balta, direktor ovog festivala, Ilaria Ragnoni, predstavnica Ambasade Italije u BiH, te Slavomir Goga, predstavnik Delegacije Evropske unije i Petera Sorensena, specijalnog predstavnika EU u BiH, srebrnog sponzora festivala.

I ove godine veoma atraktivna je kategorija "Snimaj bilo čim", koja daje prostor mladim umjetnicima, ali i amaterima, da svoja ostvarenja prikažu na velikom platnu.

Organizator je ustanovio i sekciju internacionalnog programa, u sklopu koje će biti prikazano 27 ostvarenja.

"Naš plan je bio da sekciju internacionalnog filma imamo na petom festivalu. U međuvremenu je na konkurs pristigao veliki broj filmova, tako da smo faktički bili primorani da ove godine uvrstimo te filmove u repertoar. Naravno da nas to raduje jer će ti filmovi dati posebnu draž, a zaista je riječ i o respektabilnim filmskim ostvarenjima", kaže Boris Balta, direktor TFF-a.

Iako je bilo najavljeno da će crvenim tepihom prošetati ekipa filma "Montevideo, vidimo se", u posljednjem trenutku organizatori su obaviješteni da je Dragan Bjelogrlić otputovao u Njujork, a da su glumci angažovani na snimanju novih ostvarenja.

Međutim, protagonisti regionalnih hitova kao što su "Mamula", "Broj 55" i "Kauboji" u narednim danima pojavit će se pred tuzlanskom publikom, a neki od njih će učestvovati i u popularnim "kafama sa poznatima".

"Organizovat ćemo i tematske radionice na kojima će sa mladim producentima i glumcima, te drugim zainteresovanim građanima raditi Nikola Kojo i Srđan Šarenac. Do nedjelje će tuzlanska publika imati priliku odgledati preko stotinu filmskih ostvarenja, a filmske projekcije održavat će se u salama BKC-a, Narodnog pozorišta i kina 'Kaleidoskop'", navodi Balta.

Na koncu stručni žiri će dodijeliti "Vile" TFF-a za najbolji dugometražni, kratki, animirani i dokumentarni film, a 3. Tuzla film festival - festival južnoslovenskog filma, zatvorit će ostvarenje "Lauš", koje govori o tragičnoj sudbini srbijanskog glumca Žarka Lauševića.

Inače, ulaznice za filmske projekcije koštaju od dvije do osam KM, a dio prikupljenih novčanih sredstava bit će uplaćen u Fond za pomoć ugroženom stanovništvu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije