Film i serije

U Trebinju počelo drugo izdanje Festivala mediteranskog i evropskog filma

U Trebinju počelo drugo izdanje Festivala mediteranskog i evropskog filma
U Trebinju počelo drugo izdanje Festivala mediteranskog i evropskog filma

Drugo izdanje Festivala mediteranskog i evropskog filma svečano je otvoreno u ponedjeljak naveče u Trebinju.

Kinematografsku manifestaciju zvanično je otvorila beogradska glumica Milena Dravić, inače ovogodišnji laureat nagrade "Zlatni platan", priznanja za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji.

Na ovaj način slavna glumica obilježila je 55 godina umjetničkog rada na filmu, koji je i počeo u Trebinju davne 1959. godine.

Dravićeva je zahvalila na pozivu u Trebinje i podsjetila da je na početku mladosti u tom gradu zaigrala u filmu "Vrata ostaju otvorena".

"Ne volim jubileje. Tokom svoje duge karijere nikad ih nisam slavila, ali neko je hteo da se ovih 55 godina obeleže, možda i od gore, iz dalekih lovišta, moj reditelj František Čap, koji je otkrio moj talenat i koji me uveo u svet filma i umetnosti", kazala je Dravićeva.

U ime gradske uprave dobrodošlicu glumici je poželio i Neđo Ćebedžija, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

"Trebinje je raskršće mnogih kultura i zbog toga mi umijemo cijeniti sve vrijednosti različitosti jer su sve one naše. Zato smo krenuli putem povezivanja ovog našeg mikroregiona, čiji se kolosijeci upravo ukrštaju u Trebinju", rekao je Ćebedžija i dodao da ovaj festival treba da bude simbol dobrog druženja, razmjene iskustava i podsticanja novih projekata.

Uoči otvaranja festivala prikazan je i film "Vrata ostaju otvorena", dok je drugi dio večeri bio rezervisan za dokumentarni film o Mileni Dravić, koji je režirao Zdravko Randić, te francuski film "Kolin".

Tokom svoje duge karijere nikad ih nisam slavila, ali neko je hteo da se ovih 55 godina obeleže, ističe glumica

Festivalu je prisustvovao i Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, te istakao da Vlada RS prepoznaje značaj ove manifestacije za širenje kulture i filmske umjetnosti i dodao da je Trebinje s ovim festivalom na korak do toga da bude prepoznato kao vodeći "filmski grad" u RS.

Takođe je podsjetio da su ministarstva RS i Srbije prije dva mjeseca potpisala sporazum o saradnji, čime se stvaraju pretpostavke za saradnju institucija kulture.

"Mi želimo da formiramo filmski centar RS sa kojim bismo mogli da se uključimo u regionalne projekte, ne samo sa Srbijom, već i na međunarodnom nivou i na taj način afirmišemo filmske stvaraoce kod nas", rekao je Mutabdžija.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazana 23 filma iz oko 15 zemalja u okviru šest programskih cjelina, i to mediteranski film, evropski film, retrospektiva filmova Milene Dravić, retrospektiva filmova Franka Nera, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

Festival su organizovali Kulturni centar Trebinje, "Tangram" centar iz Beograda i "Alpe-Adria", kulturni centar iz Beča, a pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i grad Trebinje.

 

7 festivalskih dana

23 filma biće prikazana

15 zemalja

6 programskih cjelina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije