Film i serije

"Vila TFF-a" filmu "Montevideo, vidimo se"

"Vila TFF-a" filmu "Montevideo, vidimo se"
"Vila TFF-a" filmu "Montevideo, vidimo se"

Zavjesa na 3. Tuzla film festival - festival južnoslovenskog filma, koji je ove godine u takmičarskom dijelu imao više od stotinu projekcija, spuštena je u nedjelju naveče na pozornici Bosanskog kulturnog centra.

Stručni žiri u sastavu Nikola Kojo, Srđan Šarenac i Boris Balta odlučio je da "Vilu TFF-a" za najbolji dugometražni film dodijeli ostvarenju reditelja Dragana Bjelogrlića "Montevideo, vidimo se", koji je ovogodišnji srbijanski kandidat za prestižnu nagradu "Oscar". Konkurencija nagrađenom filmu bili su filmovi "Broj 55", "Kauboji" i "Mamula".

"U konkurenciji su bili filmovi koji su najbolji iz protekle godine na prostorima bivše Jugoslavije. Riječ je o različitim filmovima, uživali smo u svakom od njih i mogu reći kako je odlična selekcija. Donijeli smo jednoglasnu odluku i vjerujem da nismo pogriješili", kaže Srđan Šarenac, član stručnog žirija.

U kategoriji dokumentarnih filmova, za najbolji je proglašen film "Ničiji" reditelja Jadrana Bobana iz Hrvatske, a žiri u ovoj kategoriji činili su Najil Kurtić, Dragan Marinković i Predrag Solomun.

Žiri u sastavu Srđan Vukadinović, Edin Lonić i Admir Delić za najbolji kratki film izabrao je film "Kutija", za koji je režiju i scenario potpisao Vanja Jambrović iz Hrvatske. Isti žiri je ocjenjivao animirane filmove, a kao najbolji su proglasili animirani film makedonskog autora Vuka Mitevskog "Alerik". U kategoriji "Snimaj bilo čim", koja za cilj ima promociju amaterskog filmskog aktivizma, za najbolji film izabran je onaj pod nazivom "Narodna kuhinja", koji su zajedno režirali Dragana Nikolić i Siniša Stojanović iz Srbije. U internacionalnoj sekciji koja je eksperimentalno formirana ove godine, nagradu za najbolje ostvarenje dobio je internacionalni dugometražni film "Xanadu", režisera Dominika Rejnoldsa iz Škotske. Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u domenu dokumentarnog filma dobio je Radoslav Stanišić za režiju dokumentarnog filma "Visoki hrastovi", koji je premijerno prikazan u Tuzli, a govori o "visokim hrastovima" crnogorske i ex-jugoslovenske kinematografije - scenaristi Ratku Đuroviću i reditelju Velimiru Stojanoviću.

Festival je zatvorio film "Lauš", emotivna priča Branke Bešović-Gajić koja govori o jednom od najvećih jugoslovenskih glumaca Žarku Lauševiću, tragediji koja je prekinula njegovu karijeru i vremenu strašnih devedesetih godina prošlog vijeka koje su svjedočile brojnim tragedijama na ovim prostorima.

                                                                                               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije