Film i serije

Vrelo ljeto za vrele romanse

Vrelo ljeto za vrele romanse
Vrelo ljeto za vrele romanse

S porastom temperature inhibicije nestaju, a njihovo mjesto preuzimaju nagoni, barem kada govorimo o filmu.

Tako je britanski list "Guardian" objavio listu najboljih ljetnih romansi na velikom platnu, a na prvom mjestu se našla "Crvena prašina" Viktora Fleminga.

U ostvarenju iz davne 1932. godine, koje je kasnije poslužilo kao inspiracija Džonu Fordu za "Mogambo", Klark Gejbl glumi plantažera koji mora da bira između raskošne prostitutke Džin Harlou i zakopčane i udate Meri Astor.

"Ionako nisam navikla da spavam noću", ostaje u pamćenju opaska Džin Harlou, dok golišava utrčava da se okupa u buretu, prkoseći tako cenzorima u Holivudu.

U "Ljetnom dobu" Dejvida Lina iz 1955. godine Ketrin Hepbern tumači sredovječnu Amerikanku, koja doživljava romansu na odmoru u Veneciji, a ovo ostvarenje našlo se na drugom mjestu, kao poetska oda zadovoljstvu koje pruža emotivni kontakt.

Treće mjesto pripalo je "Osmijesima ljetne noći" Ingmara Bergmana, takođe iz 1955. godine, a riječ je o romantičnoj komediji o četiri para, koji se vrte između želje, konflikta i konzumacije tokom najkraće noći u godini.

"Ludi Pjero" Žan-Lik Godara iz 1965. godine istovremeno je nježan i surov film o pariskom paru na Francuskoj rivijeri, dok je "Zeleni vazduh" Erika Romera  više film o ljubavi, a manje ljubavni film.

Posljednji film Roberta Maligana "Čovjek na mjesecu" kombinacija je romantike slika američkog svakodnevnog života Normana Rokvela i žestine Harper Li, čiju je "Ubiti pticu rugalicu" prenio na veliko platno. Ovdje u potpunosti "hvata" uzbuđenje prvog poljupca jedne četrneaestogodišnjakinje i potonji bol prve ljubavi.

Trilogija Ričarda Linklatera "Prije svitanja/sumraka/ponoći" sa Selin (Žili Delpi) i Džesijem (Itan Houk), najnesavršenijim parom modernog filma, koji 18 godina priča o svemu i svačemu, neizostavna je stavka na listi ljetnih romansi.

Na spisku se našao i film "Planina Broukbek" Anga Lija iz 2005. godine o surovoj, neizgovorenoj ljubavi dvojice kauboja jednog ljeta, ljubavi koja se nikada više neće ponoviti i čije će jedine uspomene biti dvije krvave kaubojske košulje.

Na predzadnjem mjestu je "The Myth of the American Sleepover" Dejvida Roberta Mičela iz 2010. godine.

"Mičigenski vazduh iz predgrađa težak je od mirisa hlora za bazene i frustriranih simpatija; djetinjstvo će biti gotovo do početka školske godine", navodi "Guardian".

Posljednji film na listi je "Tabu" Migela Gomesa iz pretprošle godine. Gomesovo ljeto je natopljeno znojem i portugalskim prepjevima grupe "Ronettes", koji čine kombinaciju za rušenje svih tabua i zadrški.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije