Film i serije

Zagreb ugostio majstore animiranog filma

Zagreb ugostio majstore animiranog filma
Zagreb ugostio majstore animiranog filma

ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma Animafest otvoren je u zagrebačkom bioskopu Evropa i narednih šest dana, uz više od 400 filmova u svim programima, ponudiće potpuni pregled svjetske animacijske scene.

U takmičarskom programu je 37 filmova aktualne globalne produkcije i to u konkurenciji za festivalski Gran pri i direktnu kvalifikaciju za Oskara, dok program Panorama 26 nudi širi uvid u animacijske trendove.

Studentsko takmičenje obuhvata najbolje radove sa svjetskih škola animacije dok će nadmetanje filmova predstaviti obrazovne filmove, reklame i muzičke spotove, prenose hrvatski mediji.

Na festivalu će biti predstavljeni radovi velikih kinematografija i svjetske premijere, ali i radovi mladih talenata i studenata, kao i retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana Meklarena.

Na otvaranju festivala direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra Hrvoje Hribar kazao je da je Zagrebačka škola crtanog filma nešto najbitnije što se Zagrebu moglo dogoditi i da je Animafest najznačajniji festival tog tipa u jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije