Film i serije

Zanimljivosti jubilarnog Sarajevo film festivala

Zanimljivosti jubilarnog Sarajevo film festivala
Zanimljivosti jubilarnog Sarajevo film festivala

Najveći broj filmova do sada, čak 247 iz 60 zemalja, najreprezentativniji gosti iz svijeta filma i međunarodni žiri obilježiće jubilarni 20. Sarajevo film festival (SFF), koji će biti održan od 15. do 23. avgusta. Ali, nije samo rekordan broj filmova ono po čemu će ovogodišnji filmski festival u Sarajevu biti upamćen. Tu su i brojni drugi sadržaji u kojima posjetioci mogu uživati svaki dan tokom trajanja SFF-a.

Tako će i sam početak osmodnevne filmske smotre, umjesto uobičajene jedne, označiti tri različite filmske projekcije i to na lokacijama koje su u 20 godina djelovanja festivala postale njegov zaštitni znak.

"Na taj način svoje jubilarno izdanje obilježićemo slaveći film, nudeći svojoj publici i ljubiteljima filmske umjetnosti pravu filmsku poslasticu, istinski praznični dan u tri kultna festivalska kina, u Ljetnom kinu 'HT Eronet', Narodnom pozorištu i kinu 'Meeting Point'", poručili su organizatori SFF-a.

Jubilej će ostati upamćen i po uspostavljanju saradnje kako sa drugim filmskim festivalima, tako i sa cjelokupnom filmskom produkcijom jedne države. Delegacija britanskih filmskih profesionalaca će biti specijalni gost koprodukcijskog marketa "CineLink #20thsff" od 20. do 23. avgusta, s ciljem jačanja koprodukcije sa jugoistočnom Evropom.

U saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske, već šestu godinu zaredom SFF će biti domaćin Dana ljudskih prava. U okviru njegovog obilježavanja 18. avgusta biće organizovan poseban program, kada će biti održane projekcije filmova "Povratak u Homs", "Talala Derkija" i "Lovci na zločince" Josea Lozana i Nikolasa Vadimofa te panel-diskusija.

Nastavljajući uspjeh prošlogodišnjeg partnerstva sa Doha film institutom (DFI), SFF će ove godine sarađivati s "Instituto Mexicano de Cinematografia" kako bi se meksički filmovi predstavili publici SFF-a.

To je još jedan korak u inicijativi SFF-a da proširi svoju mrežu preko kontinenta i ostvari novu saradnju izvan granica Evrope, a s ciljem podržavanja i povezivanja mladih filmskih profesionalaca i filmaša širom svijeta.

Pored brojnih filmskih faca crvenim tepihom SFF-a prošetaće i članovi porodice nedavno preminulog glumca Bore Todorovića. U njegovu čast biće održana "In memoriam" projekcija kultnog filma "Maratonci trče počasni krug". Film će biti prikazan 18. avgusta u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Podsjećajući se na jednu od Todorovićevih velikih uloga "SFF želi odati počast umjetniku koji je obilježio kinematografiju ex-jugoslovenskog područja".

"Ovo će biti godina u kojoj ćemo zaokružiti rad i otvoriti nove stranice i projekte koji će se u idućem desetljeću pokazati kao ključni za potvrdu SFF-a kao jednog od najznačajnijih u svijetu filmskih festivala", zaključio je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Nagrade za posjetioce

Posjetioci jubilarnog izdanja čuvenog SFF-a imaju priliku da učestvuju u nagradnoj igri "Naj fotka!" za najbolju fotografiju festivala. Cilj je da posjetioci zabilježe najsvečaniji trenutak sa Red Carpeta ili ovjekovječe specifične trenutke festivalske atmosfere. Devet fotografija koje budu ušle u uži izbor za nagradu biće objavljene zajedno sa podacima autora u posljednjem izdanju festivalskog "Biltena". Autoru najbolje fotografije pripašće "Sony Smart watch", koji poklanja Raiffeisen banka.

Svoje fotografije od 15. do 23. avgusta možete slati na mail najfotkaŽsff.ba.

Gosti

Već se dosta pričalo o gostima ovogodišnjeg SFF-a, a ovo je prilika za podsjećanje da će u BiH kroz četiri dana stići neki od najpopularnijih glumaca i režisera današnjice.

Prvi među njima biće meksički glumac Gael Garcija Bernal, ali i dizajnerica i rediteljka Agnes B. Gosti će biti i reditelji Kristi Pui, Vladimir Perišić, Aida Begić, Mark Reća, Angela Šanelec, Isild Le Besko.

S nestrpljenjem se očekuje dolazak Mišela Azanavisijusa, reditelja filma "The Artist", kao i još jedne oskarovke, glumice Melise Leo. Festival neće zaobići ni jedan od naših najpoznatijih reditelja Danis Tanović. Slavna Berenis Bejo zasigurno će biti jedna od atrakcija na festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije