Film i serije

Završena revija ruskog filma

Završena revija ruskog filma
Završena revija ruskog filma

VIŠEGRAD - Projekcijom filma "Pop" Vladimira Hotinenka u multipleksu "Doli Bel" u Andrićgradu večeras je završena Prva revija ruskog filma na kojoj je za tri dana prikazano sedam filmova poznatih režisera iz Rusije.

"Za ova tri dana filmove je gledalo skoro 1.000 ljubitelja filmske umjetnosti i ruske kinematografije, a posebne jutarnje predstave su organizovane za učenike Osnovne škole `Vuk Karadžić` i Srednje škole `Ivo Andrić", rekla je koordinator za kulturu u Andićgradu Gorica Ćećez.

Ona je istakla da je najveće interesovanje vladalo za film koji je otvorio Dane ruskog filma - "Ostrvo" Pavela Lungina, kao i za filmsko osvarenje režisera Fedora Bondarčuka "Deveta četa".

Ćećezova je navela da će revija, vjerovatno, po zamisli slavnog srpskog režisera Emira Kusturice, naredne godine umjesto tri trajati sedam dana.

U Andrićgradu su prikazani i filmovi "Olimpius Inferio", režisera Igora Volašina, zatim "Čudo" Aleksandra Proškina, pa "Knez Vladimir" Jurija Kulkova i crtani film Ilje Maksimov pod nazivom "Dobrinja Nikitić i Zmaj Gorinić".

Na otvaranju Dana ruskog filma u Andrićgradu, režiser Emir Kusturica je naveo da je i ova smotra filmskih ostvarenja podsjećanje šta ruski film znači u svijetu.

Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc rekao je na otvaranju da su ih u Andrićgradu dočekali prijatelji koji njeguju kulturu, a Rusi su došli u njega da pomovišu svoju kulturu.

Organizator Revije ruskog filma u kompleksu Andrićgrada su Ambasada Rusije u BiH, uprava grada od kamena i Srpska pravoslavna crkva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije