Film i serije

Žena koja i danas intrigira javnost

Žena koja i danas intrigira javnost
Žena koja i danas intrigira javnost

Sa ženstvenim uvojcima, uvijek obučena u uske i pripijene haljine koje su izazovno naglašavale njene obline, maznim glasom i podignutom lijevom obrvom, postala je seks simbol pedesetih, mit koji ni danas nije uspjela da sruši nijedna glumica. Danas su tačno 52 godine otkako je Merilin Monro napustila ovaj svijet, a koji je još pamti kao najseksepilniju glumicu svih vremena.

Norma Džin Bejker Mortenson rođena je 1. juna 1926. godine u sirotištu u Los Anđelesu, kao vanbračno dijete Gledis Perl Monro. Rasla je po hraniteljskim porodicama jer joj je majka imala ozbiljnih psihičkih problema.

Sa 16 godina se udala za Džejmsa Doertija, radnika u fabrici aviona, gdje se i ona ubrzo zaposlila, ali samo nakratko, jer je uskoro bila pozvana da radi kao model u lokalnom modnom časopisu.

Razvodi se i odlazi u Holivud da bi pokušala da radi kao glumica, jer su je na to nagovarali u časopisu za koji je pozirala.

U početku je imala skromne sporedne uloge i nije brzo napredovala, da bi u proljeće 1945. godine postala poznata kao "san svih fotoreportera" i 33 puta se pojavila na naslovnim stranama velikih magazina. Uskoro ju je otkrila fabrika snova Holivud. Rođena je nova zvijezda, a anonimna Norma Džin promijenila je ime u Merilin Monro.

Razočarana zaradom, ona tada izjaviljuje: "U Holivudu ti plaćaju 1.000 dolara za poljubac, a 50 centi za dušu."

Ipak, njena karijera je uskoro krenula uzlaznom putanjom, a status plave seks bombe potvrđen je nakon filma "Muškarci više vole plavuše". Zatim su se nizali "Kako se udati za milionera", "Sedam godina vjernosti", "Neki to vole vruće", koji je pokazao da je odlična komičarka.

Film "Sedam godina vjernosti" ostaće upamćen po najpoznatijem filmskom kadru svih vremena, gdje bijela, plisirana haljina lepršajući iznad otvora podzemne željeznice otkriva koljena Merilin Monro. Prizor koji je otkrivao njene gole noge i bijeli donji veš ušao je u istoriju kao jedna od najpoznatijih scena filma.

Normu Džin Bejker Mortenson svijet i danas pamti kao najseksepilniju glumicu svih vremena

Sa 26 godina bila je jedna od najpoznatijih žena u Holivudu, ali i na svijetu. Bila je udata za Džoa Dimađa, čuvenog igrača bejzbola, a potom i za pisca Artura Milera.

Zli jezici su ovaj nesvakidašnji par opisivali kao "spoj mesa i mozga". Malo je poznato da je Merilin bila daleko od toga da je bila "glupa plavuša". Njeni omiljeni pisci bili su Dostojevski, Selindžer, Bernard Šo, a voljela je da sluša Frenka Sinatru i Elu Ficdžerald, ali i Mocarta i Betovena.

Očajnički je pokušavala da ostane u drugom stanju sa Milerom, ali bez uspjeha pa upada u depresiju, iz koje izlaz traži u narkoticima i alkoholu, što je dovelo do kraha i trećeg braka.

Godine 1961. Hjuston snima film "Neprilagođeni" po scenariju Artura Milera specijalno pisanom za nju. To je bio i posljednji film Klarka Gebla, koji odmah po završetku snimanja doživljava srčani udar.

U maju 1962. je ostvarila posljednji poznat javni nastup, pjevajući "Srećan rođendan, predsjedniče" na televizijskoj rođendanskoj proslavi tadašnjeg predsjednika Amerike Džona F. Kenedija.

Taj događaj je još više podgrijao nagrađanja da je Merilin u vezi s američkim predsjednikom, ali i s Robertom.

Dala je veliki intervju za "Life", u kojem je otkrila kako je bila ogorčena kad su je u Holivudu počeli etiketirati kao "glupu plavušu" te kako je voljela svoju publiku.

Pronađena je mrtva u svom domu u Los Anđelesu 5. avgusta 1962. godine i mnogi vjeruju da je CIA bila umiješana u njenu smrt zbog veze s Kenedijevima.

Najbolje izjave

* Karijera je predivna, ali s njom se ne možeš ušuškati u hladnim noćima.

* Žena koja želi biti jednaka muškarcima nema ambicija.

* Da sam proučavala sva pravila nikada ne bih stigla nigdje.

* Psi me nikada ne grizu. Samo ljudi.

* Seks je dio prirode. Ja živim u skladu s prirodom.

* Ne smetaju mi šale, ali ne želim izgledati kao jedna.

* Ne želim zarađivati novac, samo želim biti predivna.

* Nastavite se smijati, jer život je predivna stvar i ima toliko toga čemu se možemo smijati.

 Stil

Merilin Monro je bila najveći primjer seksepila i glamura i uvijek je zavodila. I njen modni ukus uglavnom se svodio na to. Voljela je haljine bez naramenica ili one s dubokim V izrezom - duge ili kratke, ali uvijek uske. Uvijek je pokazivala više ili manje dekoltea i naglašavala obrise svog tijela. Često je nosila krznene stole, a dijamantni nakit, posebno naušnice, bio je obavezan. Kada se sredinom pedesetih okušala u svojoj elegantnoj fazi, često je nosila crno, i to uglavnom pripijene crne haljine i dugačke crne rukavice. Taj izgled bio je kombinacija elegancije i erotike.

"Volim biti zaista srećena ili potpuno gola. A ne smeta mi ni bilo šta između", rekla je Merilin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije