Film i serije

Zlatni lav za Skorsezeovu montažerku Telmu Šunmejker

Zlatni lav za Skorsezeovu montažerku Telmu Šunmejker
Zlatni lav za Skorsezeovu montažerku Telmu Šunmejker

VENECIJA - Trostruka dobitnica Oskara za montažu Telma Šunmejker, koja više od četiri decenije sarađuje sa rediteljem Martinom Skorsezeom, dobila je sinoć Zlatnog lava za životno djelo na Filmskom festivalu u Veneciji.

Kako prenosi AFP, 74-godišnja Amerikanka je montažerka svih Skorsezeovih filmova, a Oskarom je nagrađena za "Razjarenog bika", "Avijatičara" i "Dvostruku igru".

Ona je prva montažerka u istoriji festivala kojoj je uručeno ovo priznanje.

"Započela sam šestonedjeljni kurs za montažu na Njujorškom Univezitetu kada sam prvi put srela Martija, i to je promijenilo moj život", rekla je prije početka svečanosti Šunmejker okupljenim novinarima na Lidu.

"Nisam imala pojma šta će mi se dogoditi kada sam pristala da radim za čovjeka koji me je svemu naučio, zbog kog sam zavoljela svoj posao", navela je ona.

Šunmajker je započela saradnju sa proslavljenim američkim rediteljem na njegovom debitantskom ostvarenju "Ko to kuca na moja vrata" iz 1969. i od tada se nije razdvajala od njega.

"Montaža je posao pun misterija. Radimo sa ogromnom količinom materijala i ekranom i moramo da donesemo na hiljade odluka u razmaku od samo nekoliko minuta", kazala je Šunmejker. "Da biste shvatili kakav je to fantastičan posao morali biste da sedite pored mene i da se dosađujete. Ali, na svijetu nema ničeg ljepšeg od toga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije