Film i serije

Zlatni platan Franku Neru

Zlatni platan Franku Neru
Zlatni platan Franku Neru

Dodjelom "Zlatnog platana" čuvenom italijanskom glumcu Franku Neru, u nedelju uveče u Trebinju je svečano zatvoren 2. festival mediteranskog i evropskog filma, koji je u proteklih sedam dana obogatio ovogodišnje kulturne manifestacije u gradu.

Primajući nagradu u ime Franka Nera, Milan Todorović, režiser filma "Mamula", u kojem Nero igra jednu od glavnih uloga, prenio je pozdrave, ali i Nerovo žaljenje što i pored navjeće želje nije mogao prisustvovati dodjeli nagrada u Trebinju.

"U vašoj čudesnoj zemlji snimio sam dosta filmova, stekao veliki broj dobrih prijatelja i u tom smislu nagrada koja mi se uručuje nije samo jedno od brojnih priznanja na polici već je okupana emocijama", navodi se u poruci poznatog glumca.

Uručujući nagradu, Peđa Milojević, selektor festivala, istakao je da je obaveza svih da se ovaj festival održava i u budućnosti, jer treba znati cijeniti dobro.

"Ovaj festival je prije dvije godine imao svoje eksperimentalno izdanje, a ovo drugo izdanje je znak da smo prohodali. Obaveza je viša za sve nas da ovaj festival održimo ne samo mladim naraštajima, već i svima onima koji dolaze u ovaj grad", rekao je Milojević.

On je ocijenio dobrom namjeru Ministarstva prosvjete i kulture RS da osnuje filmski centar.

"Po mom mišljenju, Trebinje je najlogičnije mjesto gdje bi trebalo da bude taj centar. Njegove mogućnosti, ljubav filmadžija prema Trebinju i Trebinjaca prema filmadžijama najbolje svjedoče tome u prilog", istakao je Milojević.

Zatvarajući festival Zoran Milošević, načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, rekao je da je ovaj festival filma nesumnjivo obogatio kulturnu ponudu grada, zbog čega je Trebinje opredijeljeno da ovaj projekat i ubuduće podrži.

"I ne samo to, već i da podignemo kriterijume da Trebinje postane prepoznatljivo kao filmski centar, u kojem će se ne samo prikazivati, nego i stvarati filmska umjetnost", istakao je Milošević.

Svečanoj ceremoniji prethodio je film "Banović Strahinja", režisera Vatroslava Mimice, a nakon svečanosti prikazani su "Mjesto zvano dom", film rediteljke Marije Duzo, te britanski film "Dva čađava dana", reditelja Bena Pikeringa, čija je projekcija bila i premijera za jugoistočnu Evropu.

Festival je 4. avgusta u gradu sunca i vina svečano otvorila Milena Dravić, diva jugoslovenskog i srpskog glumišta, kojoj je takođe uručen "Zlatni platan", nagrada za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji.

Poznata glumica je prije 55 godina svoju bogatu karijeru počela u Trebinju, igrajući u filmu "Vrata ostavi otvorena".

"Tokom svoje duge karijere nikada nisam slavila nijedan jubilej, ali evo, neko je hteo da ovih 55 godina bude obilježeno. Možda negde od gore, iz dalekih lovišta, moj reditelj František Čap, koji me je otkrio i uveo u svet filma. Lepo je biti ovde u Trebinju i neka je srećan i dugovečan festival", rekla je Dravićeva na otvaranju.

U okviru festivala prikazana su 23 filma iz 15 zemalja u šest programskih cjelina, a publici su se predstavili glumci Milena Dravić, Željko Kasap i Slavenko Knezović, reditelji Sanja Živković i Milan Todorović, dok je projekciji filma "Halimin put" prisustvovao i scenarista Feđa Isović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije