Film i serije

Zlatno jaje Đakomu Abrucezeu

Zlatno jaje Đakomu Abrucezeu
Zlatno jaje Đakomu Abrucezeu

MOKRA GORA - Francuskom ostvarenju "Stela maris" mladog reditelja Đakoma Abrucezea pripalo je "Zlatno jaje" za najbolji film, čime je i spuštena zavjesa na ovogodišnji "Kustendorf", koji je održan u Drvengradu na Mokroj gori.

Dodjeljujući mu priznanje, član žirija, producent Aleks Garsija, rekao je da je film mladog italijanskog reditelja pravo iznenađenje, ali i napomenuo da su svi učesnici u zvaničnoj konkurenciji festivala pobjednici.

"Svako od vas može biti ponosan i srećan zbog onog što radi i svako od vas je pobjednik", rekao je Garsija.

"Srebrno jaje" pripalo je srpskom filmu "Torba" Marka Sopića, dok je "Bronzano jaje" dobio film "Kitova dolina" islandskog reditelja Gudmundura Arnara Gudmundsona.

Specijalnu nagradu dobio je egipatski film "Posljednja inauguracija javnog toaleta na 375. kilometru" reditelja Omara el Zohairija, a nagrada "Vilko Filač" za najboljeg direktora fotografije pripala je Ani Mariji Viždei za film "Ringišpil".

Prije  uručivanja nagrada, reditelj Emir Kusturica dodijelio je posebno priznanje producentkinji Klodi Osar.

Za priznanje "Drvo života" koje je primila Osarova je rekla da je to naznačajnija nagrada u njenom životu i da je veoma dirnuta, jer "Kustendorf" smatra izuzetnim festivalom, a Kusturicu velikim čovjekom, stvaraocem i umjetnikom.

"Kod nas nema bilborda, reklama, ničega što bi podsećalo na komercijalnu stranu priče. Ovde slavimo film i muziku i zato nema mesta kao što je 'Kustendorf'", kazao je Kusturica, koji je osmi festival zatvorio pozivom autorima svih 17 filmova i članovima žirija na zajedničko fotografisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije