Film i serije

Zlatno jaje za Postavku

Zlatno jaje za Postavku
Zlatno jaje za Postavku

"Postavka", film slovačkih reditelja Andreja Kolencika i Petera Beganjija, ponijela je priznanje "Zlatno jaje" filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji je u četvrtak naveče završen u Drvengradu na Mokroj gori.

"Srebrno jaje" uručeno je Juliji Kolberger iz Poljske za film "Uskršnje mrvice", a "Bronzano jaje" Luki Popadiću iz Srbije za film "Mamci i udice". Nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodijeljena je Bartošu Sviniarskom za film "Arena".

Uz duhovitu opasku da ljudi iz vlasti pompezno najavljuju festivale, a da je u prirodi vlasti da ih zatvaraju, Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Srbije, označio je kraj sedmog "Kustendorfa". Njegov govor izazivao je salve smijeha među prisutnima, a posebno je bilo zanimljivo upozorenje o gašenju bioskopa.

"Moglo bi nam preći u naviku da, pošto je većina bioskopa po srpskim gradovima zatvorena, filmove gledamo u šumi, kao što smo se u turska vremena u nedostatku crkava okupljali po šumama ispod hrastova da se molimo Bogu. Znamo do čega su te molitve dovele, a pretpostavljam i da znamo do čega bi moglo da dovede gledanje kvalitetnih filmova u ovakvim količinama i na ovolikoj koncentraciji ozona", završio je u svom maniru Tasovac.

Dobre utiske o "Kustendorfu" podijelila je i proslavljena glumica Berenis Bežo, predsjednica festivalskog žirija, a osnivač festivala, režiser Emir Kusturica, osvrnuo se na proteklih šest dana, te napomenuo da su to bili dani muzike i utopije, šest dana u kojima je film bio veći od života.

Od 18. januara u takmičarskom programu prikazano je 15 kratkometražnih filmova studenata i debitanata iz 11 zemalja, u selekciji Dunje Kusturice, a mladim sineastama iz cijelog svijeta nagrada je bio već i sam boravak u Drvengradu zbog mogućnosti da u direktnom kontaktu čuju iskustva afirmisanih autora, gostiju festivala koji su držali radionice.

Gosti ovogodišnjeg festivala, pored Berenis Bežo, bili su i reditelji Paolo Sorentino, Aleksandros Avranas, Jurik Bikov i snimatelj Januš Kaminski. Najveću pažnju među njima privukao je iranski reditelj, oskarovac Ašgar Farhadi.

Nakon folklornih igara KUD "Svetozar Marković" iz Kragujevca, jedini predstavnik vlasti na ovogodišnjem "Kustendorfu" dao je i završnu riječ.

"Dakle, festival je završen, zatvoren takoreći, i sve što vam vlast posle ovih orgija talenta i kreativnosti može poručiti jeste da se sada svi u miru raziđete, dvoje po dvoje", saopštio je Tasovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije